10 історичних причин можливої незалежності Каталонії

Каталонія в черговий раз намагається відокремитися від королівства Іспанії.

Каталонія сформувалася в 9 ст.

Ancient origins зібрало історичні передумови такого рішення, передають Патріоти України.

1. Каталонцям вдалося зберегти власну мову. Нею зараз говорять 9 млн чоловік. Вона не є іспанським діалектом. Розвинулася з вульгарною латиною, на якій говорили римські колонізатори Таррагони.

2. Каталонія має давню історію. Її культурна ідентичність виникла в ранньому середньовіччі. Перші округи Каталонії були створені в 8-му столітті. Король Карл Великий намагався створити буферну зону між його імперією і мусульманської Іспанією.

3. Основа суверенної Каталонії заснована в 9 столітті. Засновником Каталонії називають Гуфіре ель Піллос, який об'єднав кілька каталонських округів і став першим незалежним графом Каталонії.

4. Каталонія була потужним регіоном і великою морською державою. Графство Барселони досягло найвищого розвитку в 11 столітті. Воно об'єдналося з королівством Арагон.

5. Каталонський парламент веде історію з 12-го століття. Корту Каталанс існував до 18 століття. Каталонія зберігала свої права в судочинстві.

6. Каталонія повстала проти іспанського короля Філіпа IV. У 15 столітті Каталонія втратила автономію, коли король Фердинанд Арагонський і королева Ізабелла Кастильська одружилися, заклавши основи Королівства Іспанії. Однак під час правління короля Філіпа IV каталонські селяни були змушені йти в армію, яка боролася проти французького короля. Вони повстали і оголосили республіку під протекторатом Франції. У 1714 році каталонську незалежність скасували. Каталонія перейшла під владу Мадрида. Адміністративне використання каталонської мови було заборонено.

7. Каталонія отримала коротку незалежність за часів Наполеона. Під час наполеонівських воєн іспанці і французи воювали один з одним. У 1810 році Наполеон оголосив Каталонію незалежною республікою під своєю опікою. Але в 1812 році він приєднав Каталонію до Франції. Коли в 1814 році французи були розбиті, Каталонію приєднали до Іспанії.

8. У 19 столітті Каталонія зазнала культурного ренесансу. Був потужний рух по відродженню каталонської культури, традицій і мови, які перетворилися в кампанію за політичну автономію і сепаратизм.

9. У 20 столітті Каталонія досягла широкої автономії. На початку 20 століття Каталонія відновила свою єдину адміністративну систему і певний рівень саморегулювання. У 1931 р на виборах виграв Франческ Макія, який проголосив недовговічну Республіку Каталонія. Через три дні він погодився на створення автономного уряду для Каталонії з новоствореною Іспанською Республікою.

10. У 1936 році був в Іспанії стався військовий переворот спрямований на повалення республіки, що спричинило іспанську громадянську війну. У 1938-9 роках сили генерала Франсиско Франко завоювали Каталонію. Главу каталонського уряду розстріляли. За часів правління Франко відбувалося широке придушення каталонської автономії, мови і культури. Тисячі каталонських активістів були страчені або вигнані, а каталонська мова була заборонена у всіх державних секторах. Це придушення підігріло прагнення Каталонії до незалежності.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...