10 тематичних фільмів, які можна переглянути на День захисника України

14 жовтня Україна відзначає відразу два найважливіших і пов'язаних між собою свята – День захисника України і День козацтва.

З цієї нагоди в Україні відбуваються святкові заходи, а в понеділок оголошено додатковий вихідний. Займатися в будь-якому випадку буде чим, але якщо ви все ж вирішите вдатися до пасивного відпочинку, пропонується тематична добірка фільмів, передають Патріоти України.

Увійшли до неї, природно, картини про українських козаків і про захисників, зокрема не лише реальних, але і казкових.

Гетьман (2015)

Український фільм розповідає історію великого полководця Богдана Хмельницького. Людина, що вплинула на хід нашої історії, відкривається в цій картині з іншого боку. Протистояння українського козацтва і польської шляхти ділить екранний час з трагічною історією кохання Хмельницького і його другої дружини, польки Гелени.

Тарас Бульба (2009)

Спільна українсько-польсько-російська картина, знята за однойменною відомою повістю Миколи Гоголя. Тарас Бульба – шановний козак, який переживає нелегкий період. На тлі складного політичного становища та війни українського козацтва з Річчю Посполитою у сім'ї головного героя назріває розкол. Його син закохується в польську аристократку і готовий заради неї зрадити своїх рідних.

Чорна рада (2000)

Сюжет дев'ятисерійного серіалу, створеного за історичним романом Пантелеймона Куліша, переносить нас у кризовий період української історії. Після смерті Богдана Хмельницького боротьба за гетьманську владу призводить до розколу. Держава, яка ледь утворилася, знову ділиться, і козаки проводять так звану Чорну раду для обрання гетьмана Лівобережної України.

Козаки (серія мультфільмів, 1967-2016)

Пригоди добродушних і безжурних запорізьких козаків, знайомих більшості не один десяток років, відмінно підійдуть для сімейного перегляду. У кожному мультфільмі головні герої – бурмило, коротун і силач – потрапляють у кумедні історії та зустрічають людей з різних країн і навіть епох. Серію почали знімати ще в радянські часи на київській кіностудії, після чого ініціативу продовжила Україна. Остання частина вийшла зовсім недавно, у 2016 році.

Сторожова застава (2017)

Ще один твір, що розрахований як на дорослу, так і зовсім юну аудиторію. Український дебют у жанрі фентезі – барвиста казка, що переносить нас у часи Київської Русі. Головний герой картини, звичайний школяр Віктор, випадковим чином вирушає через магічний портал на тисячу років назад. Там йому доведеться зустрітися з українськими супергероями-богатирями, допомогти їм захистити свою землю від загарбників і зла, а також зустріти перше кохання. Зараз картину саме показують у кіно.

Велика стіна (2016)

Торішній фентезійний блокбастер з Меттом Деймоном також підійде для сімейного перегляду, проте з дітьми не молодше 13 років. Видовищна картина оповідає про захист Піднебесної. Саме для цієї мети багато століть тому в Китаї було споруджено велику стіну: вона повинна була відбити будь-які зовнішні напади і запобігти захопленню розташованих за нею територій. Але як же розвиватимуться події, якщо захисникам доведеться зіткнутися не зі звичайним, а містичним ворогом.

Хоробре серце (1995) і Патріот (2000)

Два справжні кінохіти з біографії Мела Гібсона. Сумарно обидва фільми отримали цілих тринадцять номінацій на "Оскар". Отримати статуетку, щоправда, вдалося тільки "Хороброму серцю", зате відразу в п'яти категоріях. Картина розповідає трагічну історію національного героя Шотландії Вільяма Воллеса, що присвятив своє життя боротьбі проти загарбників-англійців. Тригодинний фільм наповнений драматичними подіями і видовищними боями, а передсмертний крик Воллеса "свобода" викликає емоцію навіть у найсуворішого глядача.

Події стрічки "Патріот" відбуваються на іншому континенті і дещо пізніше – в другій половині XVIII століття. Ворог, однак, залишається незмінним. Заслужений ветеран Бенджамін Мартін втомився від кровопролиття і залишається осторонь від війни за незалежність США. Жорстоке вбивство сина змушує Мартіна змінити рішення. Керуючись помстою, він очолює жорстокий загін повстанців, що ведуть боротьбу з англійцями.

300 спартанців (2007)

Цей епічний фільм переносить нас у 480 рік до н. е. Король Персії відправляє величезну армію на захоплення Греції. Не маючи такої кількості людей для протистояння, Спарта вибирає триста своїх найкращих воїнів і намагається зупинити противника в стратегічно важливому місці. Ця нерівна за силами битва не тільки стала легендарною, але й змінила хід історії греко-перських воєн. А вислів "це Спарта" з вуст Джерарда Батлера запам'ятався не гірше, ніж "свобода" Мела Гібсона.

Вони билися за Батьківщину (1975)

Фільм, знятий Сергієм Бондарчуком за книгою нобелівського лауреата Михайла Шолохова, заслужено вважається однією з кращих радянських картин про війну. Підтвердження тому – номінація на Золоту пальмову гілку Каннського фестивалю та результати опитування журналу "Радянський екран". Дія фільму відбувається в липні 1942 року. Радянські війська ведуть виснажливу оборону на підході до Сталінграда. Ціна відступу може бути занадто висока, тому єдиний можливий вихід для солдатів – бути героями.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...