100 000 загиблих: Річниця найпотужнішого виверження вулкану, що назавжди змінило Сицилію

На Італійському острові Сицилія 15 липня 1669 року завершилося найбільше виверження вулкана Етна, яке почалося 11 березня.

Загинуло 100 тис. осіб. Це явище змінило вигляд острова настільки, що замок Урсіно, розташований біля моря, опинився на відстані 2,5 км од берега. Етна є найбільшим активним вулканом Європи й одним із найактивніших у світі, передають Патріоти України.

Етна — діючий андезито-базальтовий стратовулкан на острові Сицилія висотою за різними даними від 3326 до 3350 метрів. Етна-вулкан перевершує найближчого свого "конкурента" — вулкан Везувій, у понад 2 рази. Сама назва Етна походить від арабського і в перекладі означає "Гора вогню". Згідно з різними даними, в горі Етна розташовано від 200 до 400 вулканічних кратерів. В середньому кожні три місяці один з них викидає потоки лави. Кожні 150 років внаслідок виверження руйнується одне з селищ, розташованих поруч із вулканом.

Спочатку стався вибух – утворилася 2-метрова тріщина завдовжки 19 км. Із неї випромінювалось яскраве світло. Із шести кратерів почав виходити дим і розліталося біле розпечене каміння. Із сьомого кратера потекла лава. 50 чоловіків із міста Катанія, що за 30 км, узялися викладати захисну дамбу. Щоб не отримати опіків, одягли мокрі волові шкури. Вони відвернули потік, але лава потекла на інше село. Тому його жителі розвалили дамбу. Це призвело до загибелі понад 20 тис. осіб із Катанії.

Загинули 20 000 чоловік, хоча, за іншими даними, число жертв коливалося до 100 000 чоловік. Річки розплавленої лави поховали 50 міст, включаючи П'єтро, Кампоротондо, Маскаль і Мистербьянко. Це саме катастрофічне виверження в історії вибухів гори Етна, йому передував триденний потужний землетрус.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...