12 липня - День Петра і Павла: Історія свята і що не можна робити

День Петра і Павла слід присвятити доброті, духовним справам. Православним слід відправитися до церкви і помолитися. У свято категорично заборонено сваритися, лаятися і навіть думати про погане.

Тривалий і строгий Петрів піст традиційно завершується великим християнським святом, заснованим церквою на згадку про служіння і страждання святих апостолів. Це свято відзначається щороку в один і той самий день - 12 липня (29 червня за старим стилем), передають Патріоти України.

Історія свята

Апостол Петро був учнем Христа, а згодом — творцем християнської церкви і першим папою Римським. Згідно християнській традиції, Петро охороняє ворота раю, тому його часто зображують з ключами.

Згідно з переказами, Петро прийняв мученицьку смерть в 67 році при римському імператорі Нероні — гонителі християнства. Петро вирішив піти з Риму, щоб врятувати своє життя, але біля воріт міста йому у видінні з'явився Ісус. «Куди ти йдеш?» — запитав свого вчителя Петро. — «Іду в Рим, щоб знову бути розп'ятим», — відповів Христос. Тоді Петро повернувся в Рим, щоб прийняти свою долю. Там його спіймали, а потім стратили. За легендою, Петро сам просив катів розіп'яти його вниз головою, щоб не намагатися навіть у смертний час змагатися з Христом.

Апостол Павло був язичником і ніколи не бачив Христа при житті, однак удостоївся побачити спасителя вже після його воскресіння, після чого став ревним християнином.

Що привело Павла в Рим у дні, коли завершувалося земне життя апостола Петра, невідомо. Згідно з легендою, за наказом Нерона Павло був заарештований як християнин, підданий тортурам і був страчений через обезглавлення мечем.

Апостол Павло, як і апостол Петро, багато потрудився у поширенні Христової віри і справедливо вшановується разом з ним «стовпом» Церкви Христової і першоверховним апостолом. Вони обидва мученицьки померли в Римі за імператора Нерона, і їх пам'ять вшановується в один день.

Що можна і не можна робити в цей день

В слов'янському календарі день Петра і Павла знаменує «маківку літа», розквіт всіх сил природи. Це початок сінокосу, час літніх весіль, забав, пов'язаних з купанням, і ритуальних багать. А ось вінчатися у свято святих категорично заборонено церквою. В цей день також не прийнято працювати в саду і городі, дозволено тільки робити дрібні побутові справи.

День Петра і Павла слід присвятити доброті, духовним справам. Православним слід відправитися до церкви і помолитися.

У свято категорично заборонено сваритися, лаятися і навіть думати про погане.

Оскільки в 2018 році День Петра і Павла припадає на четвер, у цей день посту (як у середу та п'ятницю) вже немає, то їсти і пити можна все що завгодно, не вдаючись при цьому до обжерливості і пияцтва.

За давнім повір'ям, після вечері в день Петра і Павла не можна було прибирати їжу зі столу. Наші предки вважали, що ця їжа залишається для померлих родичів. А якщо це правило порушували, потрібно було йти до церкви і ставити свічку за упокій.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...