24 липня: Що треба зробити у день рішучої Ольги, яка знищила древлян і виховала онука-хрестителя

24 липня вшановували святу Ольгу, яка багато зробила для прийняття християнства на Русі.

Згідно з переказами, Ольга була дружиною князя Ігоря, і останній вже при зустрічі з майбутньою дружиною відзначив її благочестивий характер. Ігор, побачивши дівчину, одразу запалився до неї пристрастю і спробував схилити до гріха. Однак Ольга сказала, що для початку він повинен з нею одружитися, передають Патріоти України з посиланням на Depo.Закарпаття.

Ігор та Ольга уклали шлюб, і незабаром у них народився князь Святослав. Однак щасливе сімейство недовго прожило разом, адже Ігоря вбили древляни. Після цього правитель древлян запропонував Ользі вступити з ним у шлюб. Та зробила вигляд, що згодна це зробити і заманила посольство древлян до Києва, де їх вбила. Після цього вона розпорядилася спалити місто Іскоростень - столицю древлян. Жителі міста були або вбиті, або продані в рабство. Ці легенди говорять про те, що Ольга була дуже жорстокою людиною. У той же час, відомі її благі справи. Так, літописи містять відомості, згідно з якими Ольга активно займалася облаштуванням господарського та політичного життя своєї держави. Саме вона заявила, що народу для свого ж благополуччя необхідно прийняти віру і стати послідовниками релігійного вчення.

Спочатку сама Ольга вирушила до Константинополя, щоб познайомитися з християнським вченням і поспостерігати за церковною службою. Ольга прийняла хрещення, отримавши ім'я Олена, і повернулася до Києва з іконами і книгами. Вона звернула в віру багатьох своїх родичів і заклала основи для шанування Святої Богородиці.

Син Ольги, Святослав, не побажав прийняти хрещення і був язичником. Незважаючи на старання Ольги, за часів його правління прихильників християнської віри було дуже мало. Правда, своїх онуків Ольга все-таки привчила до християнської віри, і це дало свої плоди, адже її справу зміг продовжити один з онуків - Володимир, при якому відбулося хрещення Русі.

У народі Ольгу прозвали страдницею, оскільки в цей період спостерігався розпал польових робіт. Також 24 липня відзначали Єфимії-стожарниці. Якщо в ніч цього дня на небі яскраво сяють Стожари (Плеяди), то буде хороше полювання на ведмедя. Дощі, а особливо грози, які супроводжуються сильним громом, у цей день обіцяли рибалкам багатий улов, ну а сонце — гарний урожай хліборобам. Зазвичай дуже жаркий день. Також жарку суху погоду передбачали по грайливим ранковим бджолам і метушливим бурундукам. Особливо жарко повинно було бути, якщо вдень карпи плескаються біля поверхні води і вистрибує на перекатах і очеретів. Навпаки, дощ обіцяли ховаються гусениці соснового шовкопряда.

Говорили, що 24 липня настав час жнив і гроз. На луки і поля зазвичай виходили всім селом. Хтось займався заготівлею сіна, а хтось збирав гриби в лісі - загалом, вдома не сиділи.

Молилися в цей день святій княгині Ользі, щоб вона послала гарну погоду і допомогла закінчити жнива якомога швидше. Також 24 липня поспішали прибрати жито і зібрати сіно в копиці, оскільки погоди в цей період були дощовими, а ранкові роси теж не сприяли тому, щоб покоси збереглися в хорошому стані. Говорили, відповідно до прикметами, що пора рос дуже шкідлива для городніх культур і, особливо, для огірків - намагалися їх обов'язково вкривати від вологи. Погода 24 липня була вологою і спекотною.

Народні прикмети на 24 липня

Грім прогримів - буде добре риба ловитися

Гулкий грім 24 липня віщує досить сильний дощ

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...