28 серпня - Успіння Пресвятої Богородиці: Що категорично не можна робити

В Україні 28 серпня православні та греко-католики святкують Успіння Пресвятої Богородиці. Ним закінчується Успенський піст, який розпочався 14 серпня.

У народі це свято називають Першою Пречистою. Друга буде 21 вересня (Різдво Богородиці), а Третя – 4 грудня (Введення в храм Пресвятої Богородиці). Про них у народі кажуть: Перша Пречиста жито засіває, Друга – дощем поливає, а Третя – снігом покриває, передають Патріоти України.

Після першої Пречистої дівчата в селах вже не мають важкої роботи. Тому кажуть так: Прийшла Перша Пречиста – стає дівка речиста. Тобто багато говорити, бо немає вже роботи. Після Успіння Пресвятої Богородиці настає весільна пора.

Історія свята

28 серпня віруючі згадують упокоєння та воскресіння Матері Божої. Згідно з легендою, за три дні до смерті Марії явився архангел Гавриїл і сповістив про близький перехід її до вічності. В цей день апостоли полишили місця своєї проповіді та дивним чином зібрались в Єрусалимі, щоб попрощатись з Пресвятою Богородицею та здійснити погребіння її пречистого тіла.

Перебуваючи навколо її ложа, вони були засліплені яскравим світлом, в якому явився сам Христос в оточенні ангелів та архангелів. У цей момент чиста душа Діви Марії без страждання, ніби уві сні, відійшла до Господа.

Традиції та прикмети Успіння

Успіння проводжай, а осінь зустрічай – саме після Успіння починається бабине літо, що триватиме ще весь перший місяць осені.

У полях ставили останній сніп, що завершав жнива, а в церкву приносили насіння і колосся різних хлібів для освячення.

До свята Успіння, коли завершувався Успенський піст, влаштовували народні гуляння, у складчину варили пиво, мед та пекли пироги.

З цього дня у лісах починали збирати гриби і горіхи на зиму.

Також доброю традицією було на Успіння займатися засоленням на зиму капусти, огірків, помідорів та інших овочів.

Слідкували цього дня і за погодою

Яка Перша Пречиста – така й осінь.

З’явилася веселка на небі – осінь буде теплою.

Гарна погода – бабине літо буде прохолодним.

Багато павутиння – зима буде морозною і малосніжною.

Що не можна робити на Першу Пречисту?

Заборонено сваритися з рідними і близькими.

На Успіння не можна ходити босоніж – всі хвороби збереш. Вважається, що роса в цей день – це сльози природи про те, що Богородиця залишила цей світ і не може перебувати з людьми і допомагати їм.

Не можна надягати старе або незручне взуття, щоб уникнути проблем у житті. Вважається, що якщо натерти ногу в цей день, то людину чекає важке, сповнене проблем і невдач життя.

Однак в цей день дозволялося працювати, особливо якщо ви не закінчили якусь розпочату справу або комусь потрібно допомогти.

Джерело: Факти.ІCTV
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Як австрійці господарювали в українському селищі під час Першої світової (фото)

неділя, 23 червень 2024, 22:55

На знімках зображені солдати та місцеві мешканці. Фото зберігаються у Австрійському державному архів. Журналісти пропонують переглянути світлини селища Перегінське - тепер Рожнятівський район Івано-Франківської області, передають Патріоти України. Вони...

Трійця: Легке меню до святкового столу (фото, відео)

неділя, 23 червень 2024, 5:40

На свято можна приготувати прості страви, які не вдарять по фігурі. У неділю, 23 червня, цьогоріч відзначатиметься Трійця – 50-й день після Великодня (Воскресіння Христове). Традиційно меню на Паску жирне, у ньому багато м'ясних страв, оскільки до свя...