28 травня - День Святого Духа: Що категорично не можна робити

У понеділок, 28 травня, Православна церква відзначає День Святого Духа.

Журналісти Обозревателя розповість про історію цього дня, а також про звичаї та прикмети, пов'язані з ним, передають Патріоти України.

Історія свята

У церкві на другий день після великих свят прийнято згадувати тих, з ким ці свята пов'язані. Так, одразу після Різдва відзначається Собор Богородиці, після Благовіщення - Собор Архангела Гавриїла і так далі.

Оскільки Трійця пов'язана зі сходженням Святого Духа, наступний за нею день присвячений саме йому.

Згідно з церковним догматом, Святий Дух є одним з трьох осіб Бога, нарівні з Богом-Отцем і Богом-Сином (Ісусом Христом).

Загальноприйнятим символом Святого Духа є білий голуб. Він пов'язаний з оповіданням про Хрещення Ісуса Христа у викладенні євангеліста Матвія: "І, охрестившись, Ісус зараз вийшов із води, - і ось небо розкрилось, і побачив Іван Духа Божого, що спускався, як голуб, і сходив на Нього".

До речі, відмінність в догматах про Святого Духа лежить в основі поділу Православної і Католицької церков. Перша декларує, що Святий Дух "предвічно виходить від Отця", в той час як католики декларують абсолютну рівність усіх трьох іпостасей Трійці. Ця відмінність відображена в різних варіантах "Символу віри" обох церков.

У церкві існує поняття Дарів Святого Духа - його проявів в щиро віруючу людину. Вони такі:

- мудрість

- знання

- віра

- дар зцілення

- дар творити чудеса

- дар пророцтва

- дар розрізнення духів

- дар говорити різними мовами

- дар тлумачити мови.

У церквах напередодні цього дня служиться Велика вечірня, що починається молитвою до Святого Духа - "Царю небесний". Ранкова служба на Духів день є повторенням утрені Трійці.

В Україні на Духів день освячували колодязі - так з них виганяли мавок, русалок та іншу нечисть, яка, як вірили люди, ховалася саме тут. Після служби в церкві для цього організовувався спеціальний хресний хід.

Крім того, було прийнято окропляти святою водою житло і двори.

Що потрібно робити в цей день

Духів день завжди випадає на понеділок, але церква рекомендує відвідати як вечірнє, так і ранкове богослужіння.

Знайдіть час для того, щоб прочитати молитву Святому Духу - зверніться до нього з проханням про його дари. Найбільш поширена молитва така: "Царю Небесний, Утішителю, Душе істини, що перебуваєш скрізь і все наповняєш, Скарбниця благ і життя Подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, Благий, душі наші."

Що не можна робити в цей день

Духів день фактично є продовженням святкування Трійці, тому не рекомендується присвячувати його домашнім клопотам і побутовим справам. Робіть тільки найнеобхідніше, наприклад, готуйте їжу. Генеральне прибирання та велике прання краще відкласти на інший день.

Алкоголь і секс заборонені, так само як обжерливість, лихослів'я та інші речі, які межують або є гріхом.

Прикмети

Вважається, що в цей день не можна підмітати - так з дому можна вимести всю радість.

Не можна займатися будь-якою роботою, пов'язаною із землею.

Бігати в Духів день означає втікати від своєї долі.

Заглядаючи в воду, ви можете прогледіти долю.

Якщо походити по траві босоніж, можна забезпечити собі здоров'я на весь рік.

Якщо прикласти вухо до землі в Духів день, вона вкаже місце, де заритий скарб.

У Духів день сушать лікарські трави, зібрані на Трійцю - вважається, що так вони отримають особливу силу. Їх слід зберігати за іконами.

Як і на Трійцю, в цей день не рекомендується ходити на річку, особливо наодинці. Слов'яни вважали, що на цьому тижні прокидаються мавки і русалки, які можуть погубити християнську душу.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...