7 фраз, за які вас посадять до російської в'язниці

Що у Росії заборонено писати в інтернеті? Які слова не можна говорити росіянам? Як фраза “Крим – це Україна” перетворює людей в екстремістів?

Факти ICTV підготували 7 випадків, коли росіяни потрапляли під суд за слова, передають Патріоти України.

За даними правозахисної групи Агора, за 2016 рік у Росії за репости, записи і коментарі в соцмережах було засуджено майже 300 осіб, 29 з них – засуджені до реальних термінів.

У статтях кримінального кодексу РФ, де згадуються розпалювання ненависті або ворожнечі, заклики до сепаратизму і екстремізму, а також образа почуттів віруючих, настільки розмиті визначення, що посадити можна багатьох. Це зазначає адвокат Олексій Михальчик, пише РБК-Росія. Як у радянські часи: була б людина, а стаття – знайдеться.

А ЗМІ вже поділило засуджених за слова на три категорії:

  • Націоналісти і ті, хто використовують гасла націоналістів. Вони вважаються екстремістами.
  • Релігійні екстремісти, ісламісти.
  • Проукраїнські активісти, які критикують російську владу.

Так про що йдеться?

Бога немає

Росіянин Віктор Красной зі Ставрополя у 2014 році у соцмережах сперечався про православ’я. У грубій формі. В одному з речень він написав, що Бога немає.

Суд розпочався 2 березня 2016-го. Судили росіянина за статтею 148 Образа почуттів віруючих. Максимальна санкція – 5 років в’язниці.

До суду Віктора Краснова відправили до психіатричної лікарні на місяць. Але там визнали адекватним. Справу закрили у лютому 2017 року через закінчення терміну давності кримінального переслідування.

Крим – це Україна

6 травня 2016 року у Твері Андрія Бубєєва засудили до 2 років і 3 місяців колонії-поселення через фразу на сторінці в соціальній мережі: Крим – це Україна.

Примітно, що росіянин не писав цього, а зробив репост. Андрія Бубєєва звинуватили в публічних закликах до екстремізму і дій, які порушують територіальну цілісність Росії.

До речі, це був другий термін росіянина. На момент суду він вже був в ув’язненні через аналогічні записи у соціальних мережах. Росіянина звинуватили в спричиненні ненависті або ворожнечі.

Справою займалася ФСБ.

Жарт про Кубань

У грудні 2015 року росіянку Дарію Полюдову суд у Краснодарі засудив до 2 років колонії. Прокуратура її звинувачувала в закликах до екстремізму і сепаратизму.

Дарія Полюдова вирішила висміяти в інтернеті логіку російського президента Володимира Путіна, який аргументував анексію Криму бажанням місцевих росіян приєднатися до РФ.

Росіянка репостнула собі на сторінку в соціальній мережі жарт: Етнічні українці Кубані хочуть приєднатися до України.

Депутат-наркоман

У 2014 році російський опозиціонер Олексій Навальний назвав російського депутата від партії Єдина Росія Олексія Лісовенка наркоманом. Обранець подав заяву у суд, в результаті Навального оштрафували за наклеп на 300 тис. рублів (приблизно 126 тис. грн).

Опозиціонер написав: Депутат-наркоман від Єдиної Росії вважає, що доступом у ЖЖ і Twitter може користуватися тільки одна людина.

Таким чином Навальний відреагував на звинувачення від депутата Лісовенка його в тому, що той користується інтернетом під домашнім арештом.

До речі, російський депутат тоді запевняв суд, що він православний і офіцер-льотчик (в армії ніколи не служив. –Ред.), тому наркоманом бути не може.

Москаль

У 2016-му житель Санкт-Петербургу Артем Чеботарьов написав у соціальній мережі слово “москаль” і за це був звинувачений за статтею 282 Збудження ненависті або ворожнечі.

Росіянин прокоментував звинувачення так:

– У моєму коментарі було слово “москаль”. Вони вважають, що я образив москвичів, але я абсолютно не мав на увазі жителів окремого міста. Для мене москаль – це московський імперіаліст, нападник на суміжні держави з метою розширення московської держави, а ніяк не житель Москви, де у мене повно друзів, до яких я дуже добре ставлюся. Я просто вражений такою інтерпретацією моїх слів. Тепер за цією статтею мені може загрожувати до двох років.

Боротися з путінськими окупантами

У травні 2016 року житель Астрахані Ігор Стенін отримав 2 роки колонії за те, що закликав в інтернеті українців боротися з путінськими окупантами, які здійснили військові вторгнення на територію України.

Ігор Стенін – націоналіст і лідер руху Росіяни Астрахані; опозиціонер, має антивоєнну позицію.

Його визнали винним в публічних закликах до екстремізму.

Ватники і кацапи

У грудні 2015 року росіянин написав в інтернеті коментар зі словами “ватники і кацапи”. Тепер йому загрожує 5 років в’язниці.

20-річного жителя Самари звинувачують у приниженні людської гідності за ознакою національної приналежності.

Повна фраза росіянина виглядає так: А ви ватник і кацап. Як по-іншому бидло назвеш? Наводиш факти, а він не вірить.

Слідчий комітет Росії вважає, що росіянин принижував людську гідність “груп осіб, для номінації яких використовується слово вата / ватник”.

Октябрський районний суд Саратова засудив 19-річного Олександра Гозенка до 160 годин обов’язкових робіт за статтею 282 КК РФ (Збудження ненависті або ворожнечі і приниження людської гідності).

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...