70 роковинам Ізраїля присвячується: Як українець допоміг євреям створити свою державу

Долі наших країн дещо схожі — Україна та Ізраїль де-юре молоді держави, але де-факто український та єврейський народи мають складну, заплутану багатовікову історію.

І впродовж віків обидва народи боролися за право жити за своїми традиціями на своїй землі, - пише журналіст Ольга Бродська, передають Патріоти України.

Цікаво, що саме українець зіграв вирішальну роль у створенні Ізраїлю 70 років тому. На засіданні Генасамблеї ООН, де розглядалися резолюції щодо майбутнього палестинської території, від України був присутній дипломат Василь Тарасенко. Резолюцій було дві: за розділення Палестини на арабську та єврейську держави і проти розділу, де б Палестина була арабською країною з єврейською меншиною у своєму складі.

Голосування відбулося, і голоси країн-учасників розподілилися так: 33 — за розділ Палестини, проти — 13, утрималися — 10.

Далі почалося найцікавіше. Генасамблея ухвалила, що прийнята резолюція залишиться в силі тільки в тому випадку, якщо в день закінчення терміну британського мандата, 14 травня 1948 року, не буде прийнято інше рішення. Повторне голосування мало відбутися не пізніше 18 години.

Але в світі ситуація кардинально змінилась до цього останнього дня. І проти поділу Палестини було вже 40 країн, а "за" тільки СРСР, Україна, Білорусь, Польща, Чехословаччина та Югославія.

І ось настав останній робочий день позачергової сесії Генасамблеї ООН. Голосування оголосили за 15 хвилин до 18-ї години.

Але український дипломат Тарасенко схопився і закричав, що хоче висловити свою думку щодо процедури голосування. Незважаючи на заперечення голови, він швидко пішов до трибуни і почав експромтом виголошувати промову.

Він закінчив говорити, коли почув бурхливі оплески — аплодувала група євреїв з Нью-Йорка. Справа в тому, що стрілка годинника до того моменту перевалила за позначку "18".

Так українець допоміг євреям створити свою державу. А через багато років, у 1991-му, Ізраїль одним із перших привітав Україну з її перемогою та її незалежністю.

До речі, Ізраїль увійшов в топ-10 країн, які назвали українців в рамках загальнонаціонального опитування, відповідаючи на питання, зовнішня політика якої країни повинна стати прикладом для України. На це ізраїльські дипломати кажуть так: "Ми не говоримо, що Ізраїль — це Європа. Однак ми працюємо так, щоб бути не гірше Європи".

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...