9 серпня - День Пантелеймона Цілителя: Історія свята і що не можна робити

9 серпня православна церква вшановує великомученика і цілителя Пантелеймона. У цей день - у всіх храмах поминають святого, молячись про одужання найтяжчих хворих.

Сам Пантелеймон увірував у Христа в той момент, коли звернувся до нього з молитвою, просячи зцілити дитину, яку вкусила змія, і ніяке лікування не діяло. Після цього Пантелеймон вирішує присвятити своє життя служінню Богу і оточуючим людям, пишуть Патріоти України.

У православ'ї Пантелеймон відомий як покровитель воїнів і цілитель. На Русі його часто називали Палієм, молилися, просячи лікування від хвороб.

Знахарі вважали, що саме зараз варто вирушати на збір цілющих трав, використовували особливі заговори і обряди.

До цього дня на городах дозрівала біла капуста: "На полі капустяному - качанів густо". Також, в цей день було прийнято зривати перший качан і пекти пироги зі свіжою капустою, якими пригощали не тільки родичів, але і вуличних мандрівників, жебраків, дітей.
Що не можна робити на Пантелеймона

Не можна було в цей день працювати в полі, так як боялися грози, яка могла нещадно спалити того, хто не послухався народного повір'я. Звідси і друга назва свята - Палій.

Народні прикмети

Вважалося, що ті, хто був народжений на Пантелеймона, володіють даром цілительства і можуть управляти лікарськими травами.

Мурахи закладають входи в мурашники - скоро буде дощ.

Сильно стрекочуть і стрибають коники - прикмета до того, що погода буде ясною і сухою.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...