9 січня - день Святого Великомученика Стефана: Що треба знати - мудрості від предків

Як 9 січня чоловіки захищаються від нечисті, а дівчата тугу з серця змивають...

Дев'ятого січня тривають різдвяні святкування. Іменини відзначають Степани (Стефани). Віряни вшановують пам'ять Святого Великомученика Стефана - архідиякона, який прийняв смерть в ім'я віри в Ісуса Христа, передають Патріоти України.

В цей день казали наші предки казали - "Степан теше", і ставили 12 колів чи жердин в полі або на ставку. А дівчата зливали воду в середину круга, змиваючи тугу з серця.

У день Степана, 9 січня, дівчата ворожать на швидке заміжжя. Розсипають на столі зерно і перераховують його. Якщо випадає парне число, значить, цього року вдасться знайти собі пару. Одна зернина означала, що заміж дівчина вийде нескоро.

Саме 9 січня вшановували пастухів. З ними укладали договір про найм, відправлялися до них у гості з частуваннями. Якщо знали, що пастух володіє чаклунським даром, то намагалися з ним потоваришувати, щоб в сезон випасу він оберігав худобу.

Якщо господар в цей день обгородить свій будинок осиковими кілками, то протягом усього року в дім не ввійде ніяка нечисть.

Вважалося, що якщо в день Степана напоїти коня водою з відра, в якому була срібна монетка, то тварина весь рік буде сумирною і поступливою. Також такий обряд, згідно з повір'ями, захищав коней від хвороб. Коли кінь фиркає, погода буде м'якою і теплою. А якщо кінь трусить гривою і поводиться неспокійно, то чекай сніжної бурі. Якщо кінь лежить на землі - настане тепла погода.

Народні прикмети на 9 січня

Якщо людина народилася в день Степана, то буде відмінним господарем і сім'янином

Якщо на деревах видно іній - чекай багатого врожаю хлібних культур

Мороз і сонце 9 січня за вікном обіцяють урожайний рік

Снігопад в день 9 січня обіцяв багатий урожай ягід та грибів

Якщо ворони гніздяться на снігу - чекай швидкого тепла. Якщо ж птахи 9 січня збираються зграйками на верхівках дерев, то морози ще будуть тривати досить довго.

Якщо на вулиці 9 січня не видно дрібних птахів, значить, скоро почнуться снігопади

Якщо гуси лапи підтискають - скоро похолодає

Туман стелиться над полями - це прикмета до потепління

Якщо вночі місяць червоний - вранці буде тепло, але випаде сніг

Якщо заєць прибіг 9 січня в село, значить, скоро почнеться затяжний холод.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...