А звинуватять бандерівців? - Група молодих поляків вчинила провокацію на Цвинтарі Орлят у Львові

У суботу, 28 липня, на території польського військового Цвинтаря Орлят група чоловіків спробувала пошкодити дерев’яні реставраційні щити навколо скульптур левів. За попередніми даними, йдеться про групу молодих поляків.

Інформацію про інцидент поширив директор ЛКП «Музей «Личаківський цвинтар» Михайло Нагай. За його словами, о 16:30 близько десяти молодиків спортивної статури розпочали розбирати реставраційні щити, які закривають скульптури двох левів біля арки на вході до польських військових поховань, передають Патріоти України.

«Вони пошкодили щити, повиривали цілі шматки і рушили до входу. Вже на вході цих людей спробувала затримати наша охорона. Однак чоловікам вдалося вирватися за браму і там вони почали розбігатися хто куди», – прокоментував деталі інциденту Михайло Нагай.

Під час конфлікту провокаторів з охороною по вул. Мечникова проїжджала машина патрульної поліції. Поліції спільно з охороною цвинтаря вдалося затримати одного з провокаторів. «Цей чоловік польською повідомив, що вирішив «визволити левів». Це абсолютно неприпустима поведінка, яку інакше як провокацією назвати не можна», – заявив директор Личаківського цвинтаря Михайло Нагай.

Правоохоронці встановлюють особу затриманого і мотиви вчинку.

Нагадаємо, що дві історичні скульптури левів повернули на Цвинтар Орлят у грудні 2015 року. Леви стерегли вхід на цвинтар з південного боку. Один із них мав на щиті напис польською мовою «Zawsze wierny», що в перекладі означає «Завжди вірний». Його доповнював напис на іншому камені «Tobie Polsko» - у перекладі: «Тобі, Польщо». На одному із щитів також був герб Польщі, на іншому – герб Львова. Скульптури з цвинтаря прибрала радянська влада у 70-их роках минулого століття.

Після вивезення історичні леви опинились у двох місцях: обабіч траси на виїзді зі Львова до Винник і на Кульпаркові поблизу психіатричної клініки. Написи на щитах знищили. Повернення левів на Цвинтар Орлят у 2015 році призвело до політичного скандалу, оскільки перевезення здійснили з ініціативи польського міністерства культури без погодження з відповідними українськими органами влади. Відтоді скульптури стояли закриті дерев'яними щитами.

Джерело: Zaxid.net

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...