"Або приєднуйтесь, або не звіться українською церквою", - Філарет до УПЦ МП

Настоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет уважає, що після створення помісної Української автокефальної православної церкви до неї приєднається більшість православних парафій УПЦ МП.

Українська православна церква Московського патріархату (УПЦ МП) буде змушена перереєструватися на український екзархат Російської православної церкви після надання автокефалії Україні. Про це заявив настоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет під час зустрічі з українською громадою в посольстві України в Бельгії, передають Патріоти України з посиланням на "Укрінформ".

"Або ви приєднуєтеся до канонічної Української православної церкви, а якщо не хочете – силою ніхто не буде примушувати. Але ви вже не будете мати права називатися Українська православна церква. Вони будуть мати право називатися українським екзархатом Російської православної церкви в Україні", – пояснив він.

За словами Філарета, після створення помісної Української автокефальної православної церкви процедура передбачає перереєстрацію статутів усіх православних парафій. На його думку, більшість українських православних парафій зареєструється за українською церквою.

"Частина російської церкви залишиться в Україні. Але впливу вона не буде мати на українське суспільство. І всі будуть знати, що це російська церква, і ставитися до неї як до російської церкви", – зазначив він.

Патріарх додав, що Українська автокефальна православна церква буде другою за кількістю парафіян у світі після російської та найбільшою за активністю та релігійністю вірян.

Філарет додав, що протягом незалежності в Україні було побудовано 4 тис. храмів, що є найбільшим показником у світі.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...