Агов, пан Ващинський: "Україна пропонує Польщі легалізувати всі пам'ятки, які розташовані в обох країнах", - директор Інституту національної пам'яті вкотре звернувся до "глухих" сусідів

Вже кілька років працює спільна українсько-польська комісія, яка займається благоустроєм поховань, відповідно поляків в Україні та українців у Польщі.

Володимир В'ятрович

Про це в інтерв'ю ZN.ua розповів директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, передають Патріоти України.

В комісію входять з української сторони Інститут національної пам'яті та Державна міжвідомча комісія з питань поховань жертв війни та політичних репресій, з польської - Інститут національної пам'яті і міністерство культури.

"Ми пропонуємо легалізацію пам'ятників за формулою "все - на все". Якщо зараз розбиратися - який і коли поставлений, це тільки політизувати тему. Ми цієї позиції дотримуємося, хоча прекрасно розуміємо, що співвідношення в цифрах явно на користь польських пам'ятників. Понад 150 польських незаконних пам'ятників знаходиться на території України, і десь близько 50 українських - на території Польщі", - сказав В'ятрович.

За його словами, переговори, які повинні були відбутися в Польщі у вересні цього року і які могли увінчатися успіхом, не відбулися. При цьому відбулася зустріч віце-прем'єр-міністра і міністра культури Польщі Петра Глинського з міністром культури України Євгеном Нищуком, у якій брали участь представники УІНП.

"Пан Глинський запропонував новий формат вирішення проблеми: створити нову міжурядову комісію. Пропозиція не була сприйнята українською стороною, оскільки створення міжурядової комісії - дуже тривалий процес. Ми впевнені, що структури, уповноважені в Україні та Польщі, ще не вичерпали свого потенціалу. Згідно з українським законодавству, УІНП та Міжвідомча комісія залишаються відповідальними за реалізацію цієї політики. Після цього члени польської делегації повернулися до Варшави, і в ЗМІ публікувалися дуже радикальні їхні заяви", - зазначив В'ятрович.

За його словами, за останні три роки відбулися 15 випадків осквернення українських пам'яток, зокрема могил і хрестів, на території Польщі. Найчастіше це відбувалося в прямому ефірі або записувалося і потім викладалося в Ютуб. Відповідальність на себе брали праворадикальні групи. Але жодної реакції офіційної Варшави на таке дійсно варварське ставлення до української пам'яті не було.

""Війна пам'ятників" перекинулася на територію України, де якісь незрозумілі сили (думаю, що проросійські) осквернили чотири польські пам'ятники. Різниця полягає в тому, що після цих випадків вандалізму всі політичні сили в Україні, включаючи правих радикалів, засудили подібні акти. Всі польські пам'ятники були відновлені за рахунок української сторони. І зараз немає жодного розореного польського пам'ятника на українській території, і немає, на жаль, жодного відновленого українського - на польській", - зауважив В'ятрович.

Нагадаємо, Варшава вимагає легалізації новозведених пам'яток польської присутності на терені України, відмовляючи у охороні української минувщини у себе і переслідуванні антиукраїнських вандалів.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...