Актуально на свята: Супрун розповіла, як вберегти печінку

Чиновниця наголосила, що найпоширеніше захворювання печінки сучасності – жирова хвороба. Воно виникає, коли в печінкових клітинах порушується обмін речовин і це призводить до дистрофічних змін органу.

Виконуюча обов'язки голови Міністерства охорони здоров'я України Уляна Супрун розповіла, як уберегти печінку в період новорічних свят. "Орган, який в період свят працює понаднормово – ваша печінка. Не перевантажуйте її занадто, тому що всі мають право відпочити", – нагадала Супрун на своїй сторінці в Facebook, передають Патріоти України.

За її словами, серед завдань печінки безліч важливих для нашого життя справ, які вона повинна виконувати 24 години на добу – брати участь в травленні, займатися обміном білків, жирів і вуглеводів, нейтралізувати токсини.

Одна з головних функцій цього органу – фільтрація або детоксикація крові. З кров'ю в печінку надходять не тільки корисні речовини, але і токсини і інші побічні продукти, які організм не може використовувати.

Виявивши непотрібну речовину, печінка або перетворює її в продукт, який не зашкодить, або виводить з організму через нирки і кишечник для виведення з організму.

Зокрема, в. о. голови МОЗ назвала симптоми, які можуть свідчити про проблеми з печінкою: немає апетиту; погана переносимість жирної їжі; гіркота в роті; слабкість; жовтяниця; стомлення; світлі випорожнення; темний колір сечі; зуд.

Чиновниця наголосила, що найпоширеніше захворювання печінки сучасності – жирова хвороба. Воно виникає, коли в печінкових клітинах порушується обмін речовин і це призводить до дистрофічних змін органу.

Зазвичай хвороба має безсимптомний характер, але вона дуже небезпечна. Вона може переходити в фазу запалення, що в подальшому може призвести до цирозу печінки або гепатоцелюлярної карциноми.

Крім того, вона може сприяти виникненню цукрового діабету і серцево-судинних захворювань, як інсульти та інфаркти. "Ніякі "гепатопротектори" або "прокапування" не допомагають одужати. На сьогодні найефективнішим засобом в лікуванні є здоровий спосіб життя – відмова від алкоголю (якщо він є причиною хвороби), збалансоване харчування і регулярні фізичні навантаження", – пояснила Супрун.

Також за її словами, найнебезпечнішими ліками для печінки є антибіотики. На другому місці – дієтичні добавки. "Помилково вважати, що їх можна приймати безконтрольно і необмежено, так як "вітамінів багато не буває". Вживання будь-якого засобу повинно бути медично виправдано і це вирішувати лікареві", – зазначила вона.

Печінку вражає і парацетамол. Тому регулярне самолікування, щоб збити температуру, небезпечне і може призвести до ураження печінки. "Дбайте про свою печінку і заплануйте візит до лікаря. Кожному слід періодично проходити скринінг – здійснювати ультразвукове дослідження черевної порожнини і дізнаватися рівень печінкових проб", – резюмувала і. о. голови МОЗ.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...