"Альпійська схема": Україна втратила майже мільярд доларів

Українські банки могли вивести за кордон більше $800 млн через кореспондентські рахунки в іноземних банках в рамках так званої "альпійської схеми".

Про це йдеться у статті видання "Дзеркало тижня", повідомляють Патріоти України.

Автор пише про "особливі" кореспондентські відносини українських банків з іноземними фінустановами, ціна яких для банківської системи і економіки України, за оцінками представників Національної поліції, становила понад 400 млрд грн.

"Саме така сума імовірно була виведена з України в період з 2011-го по 2015 року за участю одного лише Meinl Bank (Австрія)", - відзначає автор.

У той же час, інші правоохоронні органи і регулятори фінансового ринку оцінюють величину втрат українських банківських установ суттєво нижче. У розслідуванні, проведеному НАБУ, фігурує сума в 12 млрд грн.

За даними автора, за участю одного лише австрійського Meinl Bank були виведені 361 млн доларів. 227 млн доларів були виведені через East-West United Bank (Люксембург). 166 млн - за участю Bank Frick & Co (Ліхтеншнтейн). Ще 50 млн - за участю Bank Winter&Co (Австрія).

Операції з банками з Австрії та сусіднього Ліхтенштейну зумовили майже 75% збитків, які понесли українські банки від цієї схеми. При цьому "Дельта Банк" згенерував половину цих фінансових втрат.

У квітні цього року Фонд гарантування вкладів озвучив інформацію про списання коштів на коррахунках в згаданих іноземних банках на суму $427,2 млн.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...