"Алжирський неспокій, або "Арабська весна" повертається", - експерт

Чому 2019 рік може стати роком другого етапу демократизації арабських країн.

Про це пише на своїй сторінці у Facebook співзасновник Центру дослідження Африки Олександр Мішин, передають Патріоти України.

"Вісім років минуло від подій "Арабської весни", що істотно змінила траєкторії розвитку багатьох країн арабського світу. Як картковий будиночок розпалися, здавалося б, вічні диктаторські режими в Тунісі, Єгипті, Лівії та Ємені. У лівійському та єменському випадку падіння авторитарних керманичів ознаменувалося й присмерком державності цих країн, які розпалися на друзки за лініями племінного поділу.

Збереження влади сирійським президентом Башаром Асадом вартувало населенню країни, за різними оцінками, до 560 000 загиблих, 5,1 млн біженців та 7,6 млн внутрішніх переселенців. Сирія перетворилася на справжнє пекло на землі, і громадянська війна в цій багатостраждальній країні ще так і не завершена. Проте сам факт втримання Асада у владі деякими фахівцями, зокрема в РФ, розглядається, як остаточна смерть "арабської весни". Проте схоже, що ці оцінки не відповідають дійсності, оскільки 2019 рік може стати часом другого етапу демократизації арабських країн.

Цього разу епіцентром революційних змін може стати Алжир — найбільша країна Африки, що відіграє велику роль в політичних процесах у всьому регіоні Середземномор’я. 22 лютого в кількох містах Алжиру відбулися велелюдні народні мітинги, які вже оцінюють як найбільші з часів демонстрацій 2011 року. Після п’ятничної молитви тисячі людей, переважно молоді алжирці, вийшли на вулиці столиці Алжира, міст Оран, Акбу та Аннаба та в регіоні Кабілія. Вони скандували два простих гасла: "Ти пограбував нашу країну" та "Ні, висуванню на п’ятий термін".

Ці заклики адресовані чинному президенту країни, герою війни за незалежність Абдель-Азізу Бутефліці. Він перетнув вікову межу у 81 рік, і після інсульту в 2013 році майже не з’являється перед очі свого народу. Доходить до того, що ім’я президента почали загадувати у кросвордах в образливих питаннях: "Чув, що він існує, але ніколи не бачив на власні очі. Хто це?". Відповідь проста: "Бутефліка". Дійсно, паралізований президент, хоча і зберігає свідомість, але практично не здатен виконувати президентські повноваження. От і зараз, буквально через 12 днів після оголошення про висування на 5-й президентський термін, замість ведення активної агітаційно роботи Бутефліка полетів на обстеження до Швейцарії.

Народ чудово розуміє, що недієздатний президент Бутефліка є лише прикриттям для кола осіб, що стоять за його спиною та формують справжню тіньову керівну кліку на чолі з його рідним братом Саїдом Бутефлікою. Ці люди хочуть ще на 5 років подовжити своє правління, що і без того тягнеться з 1999 року. У президентських виборах, призначених на 19 квітня, окрім Бутефліки будуть брати участь ще чотири людини: журналіст Гані Махді, медійник Абдерахман Хінану, бізнесмен Рашид Наказ та лідер партії Рух мирного суспільства — Абдель Разак Макрі.

Поки саме з Гані Махді (1968 р.н.) опозиція пов’язує свої найбільші сподівання. Він має доволі популярний канал у Youtube (188000+ підписників) та веде на ньому щотижневе Ghani Show. Хоча участь Махді у виборах може бути лише прикриттям для просування якогось більш системного опозиціонера, який ще не заявив про свою участь у боротьбі за посаду президента.

Якщо повертатися до масових демонстрацій 22 лютого, то вони були розігнані силами поліції та безпеки з використанням сльозогінного газу. Також увечері почалося тестування блокування соціальних мереж та численні інциденти зі зникненням інтернету по всій країні, аби стримати поширення демонстрацій.

Поширюється думка, що народ Алжиру наслідує приклад суданців, які вже два місяці поспіль ведуть боротьбу проти диктаторського режиму президента Омара аль-Башира заради кращого майбутнього. Якщо проводити паралелі із Суданом, то у випадку Алжиру у опозиції більше шансів на перемогу, бо навіть керівники армії, сил безпеки та поліції, розуміють, що вони фактично відстоюють позицію недієздатного алжирського президента, а тіней з його найближчого оточення.

Іноземні партнери можуть схилити керівні еліти Алжиру шукати компроміс з опозицією та працювати над сценарієм мирної передачі влади комусь із опозиційних представників на базі закулісних домовленостей. Для Франції та держав ЄС є дуже важливим безперебійне постачання алжирських енергоносіїв — частка алжирського газу на ринку ЄС у вересні 2018 року складала 10,7%. Випадіння такого значного постачальника, як Алжир, через внутрішню дестабілізацію дуже сильно посилює позиції РФ на цьому ринку.

Також у країнах ЄС сильно збентежені вірогідністю, що дестабілізація Алжиру може спричинити величезні хвилі біженців, більших за ті, що спричинила війна у Лівії.

Отже, розвиток внутрішньої алжирської ситуації є вкрай важливим для майбутньої безпеки багатьох країн Європи. Схоже, дуже відкладено в часі, але Алжир буде переживати свою "арабську весну", бо, як відомо, ніщо не може спинити ідею, час якої настав. Європейцям варто ретельно для цього готуватися, зі сподіванням на те, що алжирці зробили відповідні висновки з провалів їхніх арабских колег, які дещо раніше перехворіли демократичними трансформаціями. Якби тільки чужа історія хоч когось би вчила…"

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...