Американські фермери оцінили: Український стартап підписав перші контракти на виробництво агродронів (відео)

Український стартап Kray Technologies підписав перші контракти на виробництво агродронів. Основними замовниками проекту будуть американські фермери.

Український стартап Kray Technologies підписав перші контракти на виробництво агродронів. Про це вчора заявив засновник проекту Дмитро Сурду, передають Патріоти України.

За його словами, апарат вже отримав необхідні патенти в США.

"Вважайте, що перший дрон вже продали. Законтрактовано досить багато", - підкреслив він.

Українська компанія буде працювати в цілому приблизно над 10-ма дронамі. "Десять не законтрактовано, але певний обсяг є", - ухиляється від відповіді засновник компанії. Контракти переважно укладаються на американському ринку (США, Канада).

Вчора Kray Technologies показала журналістам робочий прототип дрона в дії:

Зараз передсерійна комерційна збірка дрона організована в Києві. "Недалеко від метро Теремки", - уточнює Сурду. Починаючи з наступної весни, Kray буде працювати з передзамовлення для серійного виробництва. Воно буде організовано в різних країнах світу.

Вартість одного дрона зараз становить приблизно $ 50 000 (разом з наземною станцією управління). Коли буде запущено серійне виробництво, дрон помітно подешевшає. За словами Судрі, в проект вже було інвестовано більше $ 350 000. Чи залучалися сторонні інвестори. Засновник проекту поки не розголошує їх імена. Нагадаємо, що Kray ще в 2016 році отримали грант Фонду цивільних досліджень та розвитку США (CRDF Global)."Ми будемо розголошувати наших інвесторів тоді, коли у нас буде черговий раунд, який ми вирішимо зробити публічним", - говорить Дмитро Сурду.

Український дрон обладнаний системою комп'ютерного бачення, яка дозволяє розпізнавати перешкоду и автоматично ухилятися від них (камери здатні розпізнавати рельєф на відстані 10-70 метрів, лідар - 5-25 метрів). У майбутніх моделях передбачається також встановити на апарат "комп'ютерний зір", доступні в нічному режімі.

Робочий цикл дрона: 15 хвилин політ, 1 хвилина обслуговування. За один цикл обробляє до 14 га. Час заряду пари батарей - до 60 хвилин.

Продуктивність - 27-48 га на годину, 300-500 га за день. Дрон розвіває швидкість 110 км / год, це рекорд для мультіротора. Ємність бака для хімікатів - 22,5л и 15 кг.

Український дрон допомагає збільшити врожайність і зменшити обсяги внесення добрив. Тобто підняти доходи фермерів і зменшити витрати. Наприклад, при внесенні добрив літаком залишаються охоплені ділянки поля. Через це втрачається близько 4% врожаю. Дрон Kray летить на висоті 1 метра над посівами в автоматичному режимі. І втрати врожаю (необроблювані краї поля) знижується до 0,5%.

В українського дрона на ринку є кілька конкурентів, таких як Yamaha Rmax. На нашому ринку Kray явно буде конкурувати з китайським DJI Agros M1. Цей апарат оснащений в два рази меншим за обсягом баком для добрива і не здатний розвивати таку велику швидкість. Але як розповів представник DJI, за ціною він поки явно обійдеться дешевше - близько 400 000 грн (або $ 15 000). Також, за його словами, китайський дрон більш компактний в розмірах. "У джип можна завантажити два таких і без проблем об'їхати поля", - підкреслює представник DJI. Ще одна перевага Agros M1 - він простий в програмуванні задач.

Конкурувати з DJI буде не просто. Адже ця компанія має велику виробничу базу, власне ПЗ, мотори та інші комплектуючі. Як говорить представник DJI, зараз в Китаї "проходить обкатку" нова модель агродрона - S1. Скоро він теж з'явиться на глобальному ринку.

В Україні поки що не проданий жоден Agros, але представництво DJI вже веде переговори з агрохолдингами. Дрон в українському агробізнесі зараз використовує, наприклад, агропромисловий холдинг Kernel. Їх флот вже налічує близько 10-ти апаратів. Холдинг поки використовує невеликі коптери (DJI Fantom) для контролю за посівом і наглядом за станом рослин. Дрони - гарне доповнення до супутникових знімків, які також використовують фахівці Kernel для складання карт. Коптери забезпечують більшу точність і оперативність зйомки.

Але Kray робить ставку на американський ринок. За оцінками компанії, ринок безпілотниківдля повітряного внесення США і Канади оцінюється в $ 1,8 млрд щорічно. Він буде сформований в наступні три роки і насичений протягом 8 років. У цільову групу дрона Kray потрапляє більше половини с / г земель США і Канади і приблизно 1 мільйон фермерів. 20% з них висловили намір купити для внесення засобів захисту літак.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...