Amnesty International звинувачує Україну у підтримці кривавого конфлікту в Африці

Міжнародна неурядова організація Amnesty International стверджує, що Україна причетна до постачань зброї до Південного Судану.

«... Зброя є частиною раніше нерозкритого договору 2014 року, між українською державною компанією озброєння і компанією, що базується в ОАЕ, для закупівлі зброї від імені Південного Судану в сумі $ 169 млн. Це включає тисячі кулеметів, мінометів, РПГ і мільйони (штук) патронів», - йдеться в звіті Amnesty International, оприлюдненій на сайті організації в понеділок, передають Патріоти України.

У звіті зазначено, що однією з трьох компаній, названих в документах, поряд з International Golden Group (ОАЕ) і українським державним експортером озброєнь «Укрінмаш», є фірма S-Profit.

В українській організації Amnesty International Ukraine, коментуючи звіт Amnesty International, уточнили: «У 2014 році «Укрінмаш» підписав контракт з ОАЕ на поставку тисяч кулеметів, мінометів, РПГ і мільйонів боєприпасів в Південний Судан».

Організація зазначає, що участь української державної компанії в поставках зброї до Південного Судану суперечить Договору про торгівлю зброєю, підписантом якого є Україна.

«Поки Рада безпеки ООН не ввів повне і всеосяжне ембарго на торгівлю зброєю з Південним Суданом, Україна повинна дотримуватися задекларованої нею політики щодо забезпечення регіональної та міжнародної безпеки і стабільності. Україна повинна повністю припинити поставки зброї і надання будь-якої матеріально-технічної допомоги Південному Судану, включаючи обладнання, його обслуговування і навчання. Також Україна повинна якомога швидше ратифікувати Міжнародний договір про торгівлю зброєю», - йдеться в релізі Amnesty International Ukraine.

Начальник відділу інвестиційного аналізу Укрінмаш Маргарита Кузнєцова в коментарі кореспонденту LIGA.net заявила, що «ніяких поставок в Південний Судан не було».

На питання, чи був укладений контракт з ОАЕ, про який пише Amnesty, вона відповісти не змогла, але стверджує, що «поставок точно не було».

Пізніше представник Укрінмашу уточнила, що в 2014 році було укладено два договори - з ОАЕ і з Південним Суданом. «Але за обома договорами не було скоєно жодних поставок», - сказала Кузнєцова. На питання, чи передбачаються умовами цих контрактів або одного з них поставки зброї до Південного Судану, вона відповіла, що в даний момент на підприємстві немає цих контрактів, тому вона не може сказати, що було передбачено їх умовами.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...