Аналітики прогнозують суттєве падіння російського рубля в 2019-му році

Каменем, який тягне рубль на нове дно, залишається відтік капіталу.

Російський валютний ринок в 2019 році ризикує пережити нову хвилю девальвації рубля. Якщо ціни на нафту залишаться на поточних позначках - близько 60 доларів за барель Brent, а ЦБ і Мінфін відновлять скупку валюти на біржі, курс долара протягом року може підскочити до 73-77 рублів, прогнозує Райффайзенбанк, передають Патріоти України.

Каменем, який тягне рубль на нове дно, залишається відтік капіталу. У листопаді, за даними ЦБ, він склав 15,8 млрд доларів і став рекордним з лютого 2015 го - піку бойових дій в Донбасі, коли санкції і обвал цін на нафту поставили на грань неплатоспроможності найбільші держкомпанії - від «Роснефти» до ЗЕБа.

Накопиченим підсумком за 11 місяців відтік в 3,3 рази перевищив минулорічний, а загальна сума - 58,5 млрд доларів - виявилася вищою, ніж за два попередні роки разом узяті (25,2 і 18,5 млрд доларів відповідно).

У грудні поліпшень не передбачається: компаніям і банкам треба буде пройти традиційний передноворічний пік погашень зовнішнього боргу - 12,5 млрд доларів, згідно з графіком ЦБ. Це сприятиме відтоку валюти і ослаблення рубля, вважають в банку. Відносно сприятливим буде січень: через свята скоротиться імпорт і, як наслідок, відтік валюти. В результаті сальдо платіжного балансу складе 14 млрд доларів і з лишком покриє відновлення інтервенцій ЦБ. Регулятор, нагадаємо, оголосив про намір повернутися до скуповування доларів, євро і фунтів стерлінгів після новорічних свят.

Однак в наступні місяці рубль почне слабшати, попереджає Райффайзенбанк. «За нашими оцінками, при поточних цінах на нафту і курсі рубля сальдо рахунку поточних операцій в 2019 році складе всього лише 33 млрд доларів, чого буде недостатньо навіть для виплат за зовнішнім боргом (54 млрд доларів до погашення, з них рефінансовано, швидше за все, буде не більше половини)», - зазначає аналітик Райффайзенбанку Денис Поривай.

«Якщо в таких умовах в січні будуть відновлені регулярні валютні інтервенції, то це призведе до істотного послаблення рубля від поточних рівнів», - продовжує він: курс долара виросте приблизно на 10 рублів, до 73-77 рубля за долар.

«Крім того, варто враховувати додатковий відтік капіталу, пов'язаний з можливим введенням санкцій», - додає експерт.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...