"Антимайдан піднімає голову", - Геращенко

П'ять років тому почалися масові розстріли на Майдані. Зачистка тих, хто хотів незворотності європейського курсу. Неможливо сьогодні не думати про них, їх батьків, їх жертву.

Про це у своєму блозі пише заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, передають Патріоти України.

"Ми дійсно не могли навіть уявити, яку ціну Україна буде платити за право самій визначати свій зовнішній вектор. Часто можна почути: чи не були такі жертви марними, не дарма це все?

Україна важко платить за незалежність. За наш європейський вибір. Ми дякуємо ЄС за підтримку наших реформ. Але чи достатня ця підтримка?

П'ять років тому ми були наївними. Вірили, що країна і народ, які показали таку жертовність і вірність принципам, заслуговують велику підтримку Брюсселя, Берліна, Парижа. В першу чергу я говорю про сферу безпеки, підтримку діями, а не турбота з приводу нашої територіальної цілісності.

Сьогодні Україна захищає цінності та безпеку Європи. І глибоке занепокоєння - це не те, чого ми очікуємо від партнерів. Це неправильно, що високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Федеріка Могеріні за всю свою каденцію жодного разу не була на Донбасі. Тому що про яку європейську безпеку можна говорити в Брюсселі, якщо на власні очі не бачив наслідків «русского мира»?

Ми вітаємо пакет азовських санкцій, який введе ЄС. Але персональні санкції - це напівфабрикат і явно недостатня реакція ЄС на божевільну Росію. Ми очікуємо секторальних санкцій і жорстких заходів, які повинні зупинити країну-терориста.
ЄС всі ці роки тиснула на Україну, спонукаючи до реформ. Іноді це було занадто жорстко, з огляду на те, наскільки ми були виснажені і знекровлені війною. З позиції сьогоднішнього дня, визнаю: ЄС мав рацію, прискорюючи цим пресингом зміни. Але недостатній темп українських реформ і інші певні недоробки не можуть служити виправданням м'якості ЄС по відношенню до агресора - РФ. Ми очікуємо від ЄС більшої в сфері безпеки.
Чи є в Україні загроза реваншу? Незважаючи на зміни в Конституції, загрози є. Антимайданом піднімає голову. Антимайданом мімікрують, переодягається в інші образи - комічні, але не смішні у своєму фіглярством і обгиджуванні всього, що було для Майдану святим. Популісти, радикали, приховані лобісти Кремля рвуться до влади і можуть змінити темп реформ, замінити їх суть на фасад. Цьому треба протистояти.
Зміни в Конституції - це сигнал нашим партнерам, що ніхто не зможе закрити перед Україною двері в ЄС і НАТО. Але це і величезна домашнє завдання. Хто буде робити ці зміни? Критиків у нас мільйони. Диванних експертів і радників - сотні тисяч. Тих, хто готовий брати відповідальність і працювати - тільки тисячі.

Втім, і на Майдані були тільки ті, хто вірили в Україну, а не сміялися над нею."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...