Автолюбителям на замітку: Як дізнатися історію машини "на бляхах"

Купівля автомобіля з використанням напівлегальних схем апріорі пов'язана з ризиками. Але його можна зменшити, дізнавшись дещо з історії конкретного автомобіля на місці його реєстрації.

Інформацію про нерозмитнені автомобілі, які виставлені наторговельні майданчики України і Європи, можна дізнатисяза допомогою відкритих джерел. Подібні сервіси є в Литві, Латвії та Польщі, - передають Патріоти України з посиланням на AutoNews.

В Латвії

Сайт https://e.csdd.lv/tltr/ являє собою відкриту безкоштовну базу, в якій можна перевірити будь-який автомобіль, який продається в даний момент за номером або VIN-кодом.

У «профайлі» автомобіля вказуються його вартість, контакти та адресу продавця, дані про його пробіг, кількость власників і інформацію про проходження техогляду. Також є важливі для покупця відомості про податки і збори, під які в даний момент підпадає автомобіль, а також наявні у нього проблеми з документами.

В Польщі

Для перевірки автомобіля в Польщі є відомий ресурс historiapojazdu.gov.pl. Він безкоштовний і, крім польського, у нього є англійська мова інтерфейсу. Він містить дані про автомобілі починаючи з 2014 року.

На HistoriaPojazdu.gov.pl можна дізнатись практично всю інформацію про автомобіль - дату реєстрації, рік випуску, хто господар, VIN-код, серію і номер свідоцтва про реєстрацію, що з техоглядом і страховкою, технічні дані. Щоб отримати цю інформацію, потрібно вказати польський державний номер, vin-код і дату першої реєстрації автомобіля. Зазвичай, продавці ці дані повідомляють.

Ще одним ресурсом, де можна "пробити" автомобіль, вважається система epuap.gov.pl – польська Електронна платформа служб державного управління, простіше кажучи – електронні адмінпослуги.

У неї є очевидний мінус – інтерфейс повністю польський, так що, для отримання даних з Центрального реєстру транспортних засобів бажано заручитися допомогою людини, яка знає цю мову (хоча Гугл-перекладач локалізує цей сайт досить коректно).

В Литві

Головний ресурс, на якому у Литві перевіряють дані про автомобіль – сайт держпідприємства Regitra. Для їх отримання потрібно знати хоча б два з трьох типів даних: номер свідоцтва про реєстрацію, VIN-код і держномер автомобіля. «Регітра» дасть інформацію про техогляд автомобіля, страховку, чи є на ньому штрафи і чи не числиться він у розшуку.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...