Автомобілістам на замітку: Як зменшити витрату палива і економити гроші

Протягом всієї історії автопромисловості виробники автомобілів працювали над тим, щоб знизити витрату палива при їх експлуатації.

З ростом цін на бензин про скорочення витрат і економії так чи інакше замислюються і багато автомобілістів. Знизити витрату палива можливо, якщо звернути увагу на технічний стан машини і переглянути манеру їзди. "Обозреватель" розповідає, від чого залежить витрата палива і що потрібно зробити, щоб його скоротити, передають Патріоти України.

Показник витрати палива залежить від чотирьох загальних категорій. Цей стан доріг і погодні умови, аеродинаміка автомобіля, його технічний стан і манера водіння, розповідає автомобільний експерт, менеджер з підбору авто в сервісі CarFinder Максим Іванцов.

Як економити на бензині

"Так як аеродинаміка у всіх різна, перед погодою ми всі рівні, а зі станом доріг, на жаль, нічого вдіяти не можемо, то є сенс детальніше розглянути такі речі, як манера водіння і технічний стан авто. Що стосується останнього - це не обов'язково повинні бути несправності. Крім них вплив на витрату надають такі речі, як, наприклад, ширина покришок: чим ширше протектор, тим більше витрата. Ті ж шипи на зимовій гумі теж його збільшать", - говорить експерт.

Що стосується неполадок, то, наприклад, старі свічки запалювання додають 5% до витрати, брудний повітряний фільтр може додати до 10%, а несправна система управління двигуном - аж до 50%, пояснює Іванцов.

"Важливу роль відіграють і кути встановлення коліс. При перевищенні допусків заводу-виготовлювача витрата може збільшитися на 10-15%. У разі, коли заїдають гальмівні механізми на колесах, заважаючи їм вільно обертатися - додавайте від 5% до 15% до витрати палива. Зайва вага також збільшує витрату, але тут вже все залежить від конкретних цифр вантажу. Низькоякісне паливо здатне додати 10-15% до витрати", - говорить експерт.

Але деякі причини збільшення витрати палива залежать і від людського фактора. Зокрема, це стиль водіння, маршрути руху і протяжність поїздки. Якщо водій любить їзду "з вітерцем", витрата палива може збільшитися на 10-30%. А, наприклад, маршрут "стоянка-робота-магазин-дім" з інтервалами пробігу в 5-7 кілометрів теж призводить до підвищеної в порівнянні з паспортом авто витрати, розповідає експерт.

"Не варто розраховувати заощадити паливо при їзді на нейтральній передачі. Економія буде тільки в разі гальмування двигуном. Також підвищить витрату і рваний ритм руху - затори, зупинки на світлофорах, регулярні скиди та набори швидкості. Тому рекомендую виробляти плавний ритм їзди - наприклад, намагатися їхати в "зеленій хвилі", не робити зайвих обгонів і прискорень", - говорить Іванцов.

Що ще можна зробити... Починати краще з продуманого маршруту, на якому буде мінімум світлофорів. Це дозволить не так часто скидати і набирати швидкість. Рухатися в потоці теж краще без різкого прискорення і гальмування, заздалегідь припиняючи розгін і переходячи на рух накатом або гальмування двигуном.

Також серед рад автолюбителів часто зустрічається рекомендація про плавний розгін і своєчасний перехід на підвищену передачу. Обороти краще тримати в межах 2000-3000 в хвилину. Якщо орієнтуватися по спідометру, то при 20-30 км/год краще перемикатися на другу передачу, на третю - при 40 км/год, на четверту - при 60 км/ од.

Також бажано стежити за тиском в шинах відповідно до стандартів виробника і використовувати легкі синтетичні моторні масла. І дотримуватися сервісних інтервалів заміни масла.

А ще не завадить прибрати з багажника всі непотрібні речі, які збільшують вагу автомобіля, і стежити за тим, щоб обладнання в салоні, наприклад, кондиціонер, використовувалося в разі потреби і раціонально.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...