Автор більше тисячі пісень: Помер відомий композитор (фото, відео)

У віці 85 років помер відомий болгарський композитор Тончо Русєв.

Кіркоров і Русєв

Про це в своєму Instagram-акаунті повідомив російський поп-співак Філіп Кіркоров, передають Патріоти України.

"Печальная весть только что ко мне прилетела из Болгарии - не стало великого болгарского композитора - Тончо Русева, он скончался 10 апреля на 86 году жизни. Именно он был автором моих первых песен, которые принесли мне первый успех и популярность - "Синдбад-Мореход", "Днем и ночью", дуэт с Ани Лорак "Спроси у моря", и, конечно же, моей самой любимой и дорогой для меня песни, принесшей мне самый большой успех и любовь миллионов поклонников в далеком 1990 году - "Ты, ты, ты"! Спасибо, дорогой Тончо!" - написав Кіркоров.

Співак передав співчуття родині композитора і всьому болгарському народові, "якому дороги ці улюблені пісні, які прикрашали болгарську естраду стільки років".

Болгарський музикант і композитор, автор понад 1000 пісень Тончо Русев народився 20 квітня 1932 року в Бургасі в сім'ї залізничників.

Побачивши музичні нахили сина в шкільному оркестрі, батько продав свій годинник і купив йому трубу. З дитинства Тончо зі своїм братом Іваном був глибоко натхненний морем, яке пізніше представить у своїх піснях.

У 1955 році закінчив Національну музичну академію за спеціальністю "Труба". Працював в якості музиканта в симфонічних оркестрах Бургаса, Перника і Софійській опери. У 1957 році був одним із засновників оркестру в Театрі сатири. У 1960 році брав участь в першому складі Великого оркестру Болгарського національного радіо. У 1962 році разом з Дімітром Ганевим і Морісом Аладжемом і іншими заснував оркестр "Балкантон", в якому грав до 1972 року. У 1972-73 роках був головою естрадного відділу в Концертному управлінні. У 1974 році разом з Іваном Кутікова він створив оркестр "Спектр" і став його художнім керівником. З цим складом в 1979 році записав весь альбом Мустафи Чаушева "Таємниця". З 1980 по 1985 рік він був директором "Болгарської естради". На початку 1990-х Тончо працював музичним продюсером в "Mega Music", а з 1996 року почав сольну кар'єру.

Протягом більше 40 років, його пісні були виконані більшістю популярних болгарських співаків, особливо після співпраці з Лілі Іванової, Василом Найдьонова, Веселіном Мариновим. Його пісні також виконуються іноземними співаками, такими як Софія Ротару, Філіп Кіркоров, Дагмар Фредерік, Марія Фарара і іншими. Більшість його пісень створені на тексти болгарських поетів: Елізабет Багряна, Івана Вазова, Вані Вилчева, Бориса Христова та інших.

Є автором дитячих пісень, музики для театральних вистав, телебачення, дитячих мюзиклів і кінематографічних творів. Його пісні були випущені в США, Великобританії, Франції, Іспанії, Італії, Греції, Туреччини та всіх колишніх соціалістичних країнах. Його пісні стали шлягерами у болгарській поп-музиці.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...