Аж на 62-83 грн! Названо суми, на які підвищать пенсії українцям

Експерти кажуть, що це не врятує пенсіонерів, оскільки підвищення стандартів не встигає за ростом цін.

Із 1 грудня 2019 року в Україні 10 млн пенсіонерів підвищать пенсію на суму 62-83 грн у зв'язку з ростом із 1 грудня соцстандартів. Також будуть перераховані різні надбавки і доплата за понаднормовий стаж. Збільшать і прожитковий мінімум для усіх категорій населення. Про це повідомила заступник голови Пенсфонда Ірина Ковпашко, передають Патріоти України.

За її інформацією, прожитковий мінімум (ПМ) на одну людину в місяць, який використовується для розрахунку макропоказників держбюджету, із 1 грудня піднімуть до 1853 грн (+76 грн), ПМ для працездатних — до 1921 грн (+80 грн), для непрацездатних (пенсіонери, особи з інвалідністю) — до 1497 (+62 грн), для дітей до 6 років — до 1626 (+67 грн), для дітей від 6 до 18 років — до 2027 (+83 грн).

За даними Мінсоцполітики, доплату в розмірі 12,5 грн/міс. за кожен рік стажу отримають ті, у кого є наднормативний стаж роботи, а також люди, котрі отримують пенсії у зв'язку з втратою годувальника, ветерани війни, орденоносці, у яких є надбавки у відсотках від ПМ. На величину збільшення ПМ для дітей відповідного віку виростуть виплати для матерів-одиначок, а також допомоги по безробіттю.

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин зазначає, що підвищення мінімальних виплат уже два роки не встигає за інфляцією. "Із 1 липня соцстандарти підняли на 4,5%, із 1 грудня ще на 4,3%, це в сумі 8,6%, а інфляція за офіційними прогнозами очікується більше 10%. Хоча навіть таке зростання виплат — підмога для малозабезпечених", — сказав він і висловив стурбованість, що через збільшення доходів багатьом малозабезпеченим скоротять субсидії на оплату житлово-комунальних послуг.

Президент Украналітцентру Олександр Охрименко впевнений, що зростання соцстандартів не вплине на субсидії, оскільки через подорожчання газу суми в платіжках виростуть. Підвищення соцвиплат також не позначиться на інфляції, оскільки вони невеликі й фактично "з'їдені" ростом цін.

Джерело: Сегодня
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...