Багата кутя: Які страви обов’язкові в Щедрий вечір 13 січня

Напередодні Старого Нового року, 13 січня, — час, коли Багата кутя посідала за традицією чільне місце на столі в Щедрий вечір.

Увечері 13 січня берегині сімейного вогнища бралися за приготування святкової вечері, яка в народі називається Багатою кутею, або Щедрою, передають Патріоти України з посиланням на Politeka.

Багату кутю починають готувати від самого ранку. Це другий раз під час зимових святок, коли готують кутю.

Так, кутя в залежності від свята і компонентів має певну назву. Коли Багата кутя — святкують Старий Новий рік (13 січня), або свято Маланки, Бідна кутя — перед Різдвом (6 січня), Голодна або Водяна кутя — перед Хрещенням (18 січня).

Когда Богатая кутья

Коли Багата кутя: обов’язкові страви в Щедрий вечір

Напередодні святкування Старого Нового року господарки намагалися приготувати максимально багату і щедру кутю. Для цього вони додавали в неї вершкове масло і молоко (або вершки). Ці інгредієнти символізували багатство і родючість.

Крім того, коли Багата кутя була практично готова, для насиченості смаку її могли ще приправити різними сухофруктами, маком, волоськими горіхами, цукатами, курагою, свіжими фруктами, варенням і навіть льодяниками. А в деяких сучасних рецептах навіть є такий компонент, як коньяк.

Однак незалежно від дати свята незмінними складовими куті є зерно, мак і мед, які несуть у собі певну символіку. Багату, або Щедру, кутю за традицією готують на молоці з додаванням великої кількості масла.

У Щедрий вечір заведено готувати ритуальні страви: кутю, узвар, хліб, голубці, вареники з усілякою начинкою, рибу, млинці із салом і пироги. До того ж 13 січня випікають ще хлібини-символи — «Маланку» та «Василя».

Іноді Багату кутю заправляють смальцем. Традиційно вона посідає чільне місце на святковому столі. Також на трапезі є книші й калачі.

Крім цього, згідно з переказами, той, хто за святковим столом покуштував кутю першим, той наступний рік проведе у здоров’ї та добробуті.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...