Бандитів у формі змінюють бандити в костюмах: В ОРДО готуються до фейкових "виборів"

Після ліквідації ватажка бойовиків Олександра Захарченка на окупованій території Донецької області розгорнулася активна боротьба за владу.

Відомі сепаратисти, що підігріваються різними групами впливу з Москви, відчайдушно борються за місце головної російської маріонетки, адже звільнене крісло Захарченка дає можливість пожити довше. І не просто довше, а "по-людськи" – контролюючи дерибан фінансових потоків, передають Патріоти України.

Про призначення "виборів" так званого глави ДНР стало відомо 7 вересня. Рішення ухвалив фейковий парламент "республіки". Нагадаємо, що влітку ручні "громадські діячі" ДНР виступили з ініціативою не проводити вибори восени, оскільки Захарченко не встиг втілити всі свої плани. Батя зробив вигляд, що подумав і великодушно погодився – ну народ же просить. Але Захарченко закінчився, "втілювати" стало нікому, відповідно, потрібен новий ватажок.

Спершу окупанти психанули і на посаду в. о. голови ДНР призначили так званого заступника голови фейкового "радміну ДНР" Дмитра Трапезнікова, мовляв, так велить їхня "конституція": коли голови немає, його місце займає "перший заступник голови радміну". Але за тиждень окупанти, якщо говорити їхньою мовою, "раздуплилися" і з'ясували, що в "радміні" перших заступників ніколи і не було, а Трапезніков обіймав у відомстві таку ж посаду, як, наприклад, недобитий "міністр доходів ДНР" Олександр Тимофєєв (Ташкент). У підсумку, "парламент ДНР" 7 вересня робить різкий розворот: призначає в. о. глави ДНР Дениса Пушиліна і визначає дату виборів – 11 листопада.

Від гріха подалі Пушилін першим зареєстрував свою кандидатуру на пост глави ДНР в місцевій фейковій ЦВК. За пару днів слідом за Пушиліним свої кандидатури подали "народний губернатор" Павло Губарєв, що виплив з небуття, колишній так званий "міністр оборони ДНР" Ігор Хакимзянов, Олена Шишкіна (та, яка замутила "народний трибунал з розслідування військових злочинів режиму Порошенка проти громадян України"), колишній "народний мер" Єнакієвого Роман Храменков і ще парочка технічних тіл для декорацій.

Денис Пушилін подав свою кандидатуру для участі в так званих "виборах" ватажка ДНР

"Інформаційне поле змінилося моментально, - розповідає мешканка Донецька Світлана. – Якщо раніше з усіх прасок звучало ім'я Захарченка, то останні пару днів з телевізора не злазить Пушилін. То він воду десь дати обіцяє, то раптом перейнявся відновленням мобільного зв'язку, то політологи якісь один за одним розповідають, які величезні рейтинги у Пушиліна і який він молодець. Зрозуміло вже, кого в Москві призначили наступним главою".

Дійсно, Пушилін – зручний персонаж: завжди в костюмі й краватці, в окопах не з'являвся, з гвинтівки по "украм" не стріляв, ще й в Мінськ катається на переговори з українською стороною. Тому якщо і робити спроби продавити окупований Донбас на російських умовах назад в Україну, то чому б не з ним?

"Але не думаю, що є фігура, на яку однозначно ставлять у Москві, - пояснює аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич. – Як і у випадку з Захарченком, у Пушиліна буде пара заступників, які стануть противагами і розділять зони впливу. Так само було і в Луганській області, де [колишній ватажок Ігор] Плотницький конфліктував зі своїми силовиками, але це закінчилося для нього плачевно. Росіянам потрібна яскрава особистість, яка в потрібний момент може стати вибуховою".

Очевидно, що зараз персона Пушиліна влаштовує Кремль, але тільки одну з його веж. "Пушилін – це людина, за якою стоїть Владислав Сурков, тому його можна назвати проГРУшним кандидатом, якого і просувають", - пояснює військовий оглядач сайту "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

Для того, щоб максимально виключити з гри другу вежу Кремля, умовно ФСБшну, під Пушиліна розчищається інформаційне поле. Бойовики, які реально могли б відсунути ставленика Суркова від корита, поступово видавлюються з окупованого Донбасу. Так, на сепаратистських ресурсах з'явилася інформація про втечу в Росію Дмитра Трапезнікова і Олександра Тимофєєва. Ташкента, до речі, за інформацією сепаратистів, вже заарештували в РФ. Туди ж змився колишній радник Захарченка Олександр Казаков. До речі, виходячи з перехоплення телефонної розмови СБУ, Казакова в Донецьку Пушилін з Трапезніковим взагалі хотіли кинути на підвал. А ось екс-секретар фейкового радбезу ДНР Олександр Ходаковський, навпаки, намагався повернутися в Донецьк з РФ, але російські прикордонники його розгорнули. "А навіщо там Ходаковський? Сенс в тому, щоб забезпечити повну керованість процесу. Зайві змінні у вже побудованому рівнянні не потрібні. Навіщо ризикувати? – додає Тишкевич. – Потрібно швидко і тихо провести ці "вибори" без додаткових подразників. З ким могли, з тими вже поговорили, а тих, хто не розуміє по-хорошому або по-поганому, на цьому світі вже немає".

Проте спроби продавити альтернативних маріонеток будуть робитися. "Цілком можливий вихід на авансцену колишніх польових командирів ДНР, які в 2014-2015 році в контексті війни були медійними особами. Щоб задавити Пушиліна, необхідно використовувати персону з досвідом бойових дій. Той же Павло Губарєв на цю роль не підходить", - зазначає Коваленко.

Однак польові командири у владі – це агресивна риторика, військовий стиль управління і ще більше закручування гайок для зубожілого населення окупованих територій. "Робити ставку на військових вже не можна, - запевняє виконавчий директор Українського інституту майбутнього Віктор Андрусів. – Економічна ситуація стала катастрофічною і загрожує колосальними екологічними наслідками, тому Москва буде шукати якісь фігури, які могли б якось налаштувати економіку регіону, але не тому, що в Кремлі раптом стали такі дбайливі, а для того, щоб зменшити фінансове навантаження, яке вони самі несуть".

Відповідно, людині в костюмі необхідно зіграти на контрасті. І гра вже почалася.

Дмитро Трапезников і Денис Пушилін

Так, одним з перших рішень Пушиліна на посаді в. о. ватажка ДНР була заява про передачу віджатих ринків колишнім власникам. "Що стосується ринків, завдання наступне – приватні ринки будуть повернуті господарям", - підкреслив сепаратист.

Хід, звичайно, формальний (навряд чи бойовики перестануть стригти данину з ринків, втрачаючи джерело збагачення), але в інформаційному плані досить сильний: на зміну злому голові прийшов голова "добрий".

Крім того, йде процес активної зачистки людей з орбіти Захарченка. Перш за все, самі ж сепаратисти в соцмережах, підконтрольних ЗМІ, Telegram-каналах поступово розганяють наратив про те, що Захарченко – не такий вже й герой. А якщо сам батя виявився фальшивкою, то що вже говорити, наприклад, про Ташкента, якому впороли "розкрадання в особливо великих розмірах і злодійство". Ще один бойовик Захарченка – Ігор Кононов (Цар), який очолював так зване "міністерство оборони", за день після призначення Пушиліна, позбувся своєї посади, та й саме "міністерство" у ДНР вирішили ліквідувати, мовляв, суперечить букві Мінських угод.

"Але кого б не вибрали там, в Москві, нас, ясна річ, питати ніхто не буде. Судячи з риторики, повертати в Україну нас ніхто не збирається, просто одні балакучі голови змінять іншими, які на цьому зароблять. Чи встигнуть тільки витратити?"– резюмувала донеччанка Світлана.

Джерело: Апостроф
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...