Банкова планує "прибрати" Авакова?

За даними джерел, відставку глави МВС запланували до середини червня. Його можуть або замінити Юрієм Луценком, або «підперти» заступниками, близькими до президента.

Арсен АваковПолітичне літо буде спекотним: Банкова планує «знести» главу МВС Арсена Авакова. Відомо про декілька варіантів відставки. «Народний фронт» вибудовує лінію захисту - це може бути як активізація дій радикалів, так і зовнішньополітична дискредитація президента, повідомляють Патріоти України з посиланням на Вісті.

Як повідомили джерела «Вістей», на Банковій розробили кілька планів щодо відсторонення Авакова. По першому, його звільнять з посади, замінивши нинішнім главою ГПУ Юрієм Луценком, який вже свого часу очолював МВС. «Аваков залаб - можна зносити. Планують завершити процес до 15 червня », - повідомило джерело джерело, знайоме з ситуацією.

Політолог Олександра Решмеділова нагадала, що на посаді Аваков відзначився десятком гучних скандалів (останні з них - розстріл в Княжичах і бійки в Дніпрі і Миколаєві 9 травня). «Відставити можна навіть за сукупністю», - уточнила експерт.

За словами політолога Руслана Бортника, в оточенні Луценка подейкують, що він може стати главою МВС найближчим часом. «Він і сам хоче - це більш ресурсна посаду. А президенту дозволяє посилити контроль над ситуацією в країні», - каже Бортник.

З іншого боку, сімейство Луценко вважають і без того «переоціненим» - дружина глави ГПУ стала представником президента в Раді, що викликало явне невдоволення інших центрів впливу.

В АП неофіційно підтверджують плани, правда, говорять не про відставку самого Авакова, а про заміну заступників. «Підперти Авакова, знявши Трояна (заступник Вадим Троян) і Ярового (перший заступник голови Сергій Яровий) - але поки не вирішено, що замість", - сказав співрозмовник, близький до АП. У НФ - правда, також неофіційно - підтверджують ведення торгів, натякаючи на те, що можуть пожертвувати главою Мін'юсту, щоб врятувати «ферзя».

«Павло Петренко на посаді давно, і, хоча він близький до Яценюка особисто, важливіше пост глави МВС, віддавати його не будемо», - сказав «Вістям» один з депутатів від політсили.

Сам Аваков посилив піар-складову. Вчора провів показову акцію з арештів колишніх чиновників, а два тижні тому зачистив офіс ОУН (радикали приходили під МВС вимагати його відставки). Плюс активізував партроботу. «Народний фронт» качав все гарячі теми останнього півріччя - від церковних законів (виступив також їх співавтором. - Авт.) аж до запровадження візового режиму з Росією. Він повторює ту ж технологію, яку застосовували до Віктора Януковича: його лякали змовами, радикалами, грали на його фобіях, підштовхуючи до неадекватних і авторитарних рішень, роблячи нерукопожатним на Заході. Тепер так само роблять з Петром Порошенко», - переконаний політтехнолог Андрій Золотарьов.

Олександр Турчинов, як ситуативний партнер Авакова, за даними джерел «Вістей», може дати відмашку до проведення акцій на підтримку збереження глави МВС. «Мова про активізацію радикалів. Проти президента безпосередньо акції спрямовані не будуть - похитають ситуацію і розійдуться. 24-го числа побачили «першу ластівку», - сказав наш співрозмовник.

Вчора під будівлею уряду, перекривши вулицю Грушевського, близько двохсот протестувальників обурювалися планами щодо підвищення пенсійного стажу. «Аваков і Турчинов у відповідь можуть провести ескалацію - вони вже посилили риторику:«РФ нападе через дві години». Ймовірно роздування конфліктів в проблемних точках», - переконаний Бортник.

Втім, на думку Олександри Решмеділовой, роль Турчинова переоцінена. «Він грає свою гру, при цьому залишаючись близьким до президента - розбіжності в поглядах з Банковою у нього явно немає, і Петро Порошенко підписав днями рішення Радбезу (про заборону соцмереж. - Авт.)», - вважає політолог.

Цікавий зовнішньополітичний аспект. Арсеній Яценюк перебуває в США і Канаді, де, за повідомленнями його прес-служби, проводить зустрічі з топовими політиками (серед них сенатори, чиновники Міноборони США, навіть екс-президент Барак Обама). «Турне покликане переконати в тому, що Україна вкрай потребує реформи системи управління. Кожну зустріч він супроводжує двома тезами: проблема неефективної влади в Києві і її подвійна природа. А нинішній президент не здатний відмовитися від цього, він - перешкода модернізації», - зазначає політтехнолог Михайло Подоляк.

«Яценюк рукостисканий на Заході, Порошенко доведеться з ним рахуватися. І, хоча його позиції дещо похитнулися після активізації справи Мартиненко, він може посилитися за рахунок Коломойського», - каже Решмеділова.

За даними наших співрозмовників, недавно Коломойський знайшов вихід на президента США. «Швидше за все, через сімейство Джареда Кушнера (зятя Дональда Трампа. - Авт.). Якщо це дійсно так, він знайде спосіб «віддячити» Порошенку за образу», - вважає Золотарьов.

У разі, якщо Коломойський грамотно розіграє карти, експерти не виключають річної дестабілізації ситуації і заходу на коло позачергових виборів: спочатку (восени) парламентських, потім - швидких президентських. І, на думку Бортника, це найбільш спокійний варіант розв'язки - вона може бути набагато радикальніше.
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...

Хіти тижня. День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети

субота, 16 вересень 2023, 6:41

17 вересня за новоюліанським календарем (до 1923 року - 30 вересня) українці святкують день ангела Віри, Любові, Надії і Софії. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в церкву, і попросити у ікони трьох великомучениць здоров'я...