Батьківська субота 23 березня: Традиції, повір'я, заборони

Батьківська субота другої седмиці в 2019 році випадає на 23 березня.

Про те, як правильно провести цей день, як пом'янути померлих, які молитви прочитати і де, а також про те, які церковні заборони пов'язані з цим днем, - передають Патріоти України.

У всі дні Великого посту, окрім субот, в церкві не поминають померлих. Для такого поминання відведені суботи, які називаються батьківськими.

Батьківська субота 23 березня: що потрібно робити

Незважаючи на те, що ця суботу називається "батьківською", вона пов'язана з поминанням всіх померлих – як близьких родичів, знайомих, так і зовсім чужих людей, за упокій яких ніхто не молиться.

Молитва за упокій незнайомих людей особливо цінується церквою, оскільки фактично являє собою акт безоплатної доброї справи, таємної милостині, прекрасного благородного жесту в період Великого посту.

У поминальну суботу бажано відвідати службу в церкві. Попередньо необхідно подати "записки" з іменами тих, кого ви хочете згадати. "Записки" - це невеликі бланки, на яких написано "за упокій", їх можна знайти в кожному храмі. На цих аркушах паперу необхідно розбірливо написати імена покійних. При цьому церква вимагає, щоб були дотримані такі правила: всі ці люди повинні бути хрещеними (в більшості випадків – тільки православними). Крім того, не можна вказувати імена людей, які вчинили самогубство.

Зазвичай на поминальну службу разом із записками приносять хліб (символ вічного життя) і свічку (символ воскресіння з мертвих). Крім того, можна принести щось з пісних продуктів, наприклад, крупи, овочі, гриби, чай тощо.

Церква закликає бути присутнім на поминальній службі, щоб своїми молитвами доповнити молитви церкви за своїх покійних.

Якщо ви не встигли на службу, в храмі можна подати записку "за упокій" - поминання відбудеться в інший день. Можна самостійно запалити свічку за упокій (зазвичай спеціальні свічники, що мають прямокутну форму, знаходяться ліворуч від вівтаря), а також прочитати молитву (її ви знайдете далі по тексту).

У цей день можна пом'янути покійних вдома і на кладовищі.

Вдома можна прочитати спеціальну молитву, наприклад, таку:

Упокій, Господи, душі спочилих рабів Твоїх: батьків моїх, родичів, благодійників (імена) і всіх православних християн, прости їм усі гріхи вільні і невільні, і даруй їм Царство Небесне. Амінь.

Або таку:

Пом’яни, Господи Боже наш, у вірі й надії на життя вічне спочилих рабів Твоїх (імена) і, як благий і чоловіколюбець, що гріхи відпускаєш і неправду знищуєш, ослаб, відпусти і прости всі провини їх вільні й невільні, визволи їх від вічної муки і вогню геєнського і даруй їм причастя й насолоду вічних Твоїх благ, що Ти приготував для тих, хто любить Тебе.

Бо вони хоч і згрішили, але не відступили від Тебе, а несумнівно в Отця, і Сина, і Святого Духа вірували, у Тройці славимого Бога і Тройцю в Єдиниці православно до останнього подиху свого сповідували. Тому милостивим будь до них, і віру в Тебе замість діл прийми, і зі святими Твоїми, як Щедрий, упокой.

Бо немає людини, щоб жила і не згрішила. Бо Ти один без усякого гріха, і правда Твоя – правда вічна; і Ти один Бог милости і щедрот, і чоловіколюбства, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

В батьківську суботу після богослужіння прийнято ходити на цвинтар. Туди можна принести живі квіти, свічку і помолитися за упокій своїх рідних.

Батьківська субота 23 березня: що не можна робити

У цей день не можна погано озиватися про покійних.

Не можна влаштовувати бенкети під час поминок на кладовищах. Вживання алкоголю категорично заборонено.

Не можна брати участь в розважальних заходах, дивитися комедії або веселі програми. Але й надто тужити також не слід, адже християни вірять в безсмертя душі і воскресіння всіх мертвих в останній день.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...