Батьківська субота: Народні традиції і повір'я

10 березня православні християни відзначають третю Батьківську суботу в 2018 році.

Журналісти зібрали традиції і заборони, що стосуються цього дня, передають Патріоти України.

Що таке батьківська субота

У перекладі з грецької субота значить "клопотання", тому саме в цей день прийнято згадувати своїх покійних батьків і близьких. Згадують тих, що пішли в інший світ молитвою і панахидою.

Батьківська 2-а, 3-я і 4-я суботи Великого Посту встановлені, щоб не позбавити покійних свого клопотання протягом Великого посту, так як в цей час скасовуються звичайні щоденні поминання покійних (сорокоусти і інші приватні поминання), з'єднані з повною літургією, яка у Великий пост відбувається не кожен день.

Поминальні дні під час Великого посту призначаються на суботи тижнів, оскільки в усі інші дні поминання покійних (заупокійні єктенії, літії, панахиди, третій, дев'ятий і сороковий день по смерті, сорокоусти) в цей час не відбуваються - з тієї причини, що щодня не буває повної літургії, з проведенням якої пов'язаний цей ритуал.

Якраз для того, щоб не позбавити померлих молитви в дні святої Чотиридесятниці, і встановлені зазначені суботи. Вони називаються Вселенськими батьківськими суботами, а самі панахиди, що здійснюються в ці дні, - вселенськими панахидами.

У колі богослужбового року такими днями загального поминання вважаються суботи мясопустная і Троїцька, а також і суботи другої, третьої і четвертої седмиць Великого посту. У всі батьківські суботи служба відбувається за особливим статутом.

Традиції Батьківської суботи

У день Батьківської суботи в храмах проводять службу. Відразу ж наступної неділі після цього свята згадується Страшний суд і Друге пришестя Христове.

У Батьківську суботу християни повинні відвідувати церкву і кладовища. У цей день моляться за покійних близьких, щоб їх душі були спокійні на тому світі. Слід замовити для померлих особливе поминання на Проскомидії.

Рекомендовано відвідати службу в цей день і відстояти панахиду до закінчення. Необхідно по можливості роздати милостиню нужденним і бідним. Таким чином людина зможе пом'янути близьких, яких церква за правилами не згадує. До них відносяться нехрещені, самогубці, померлі від абортів від інші.

Обов'язково потрібно відвідати кладовище, щоб привести могилу в порядок і помолитися за покійного родича.

Що не можна робити в Батьківську суботу

  • У Батьківську суботу церква рекомендує утриматися від зайвої скорботи. Краще згадувати родичів світлою пам'яттю, не надто сильно висловлюючи свою печаль про їх звільнення.
  • У свято можна виконувати домашню роботу, але при цьому головне - не перестаратися.
  • Не можна відмовляти в допомозі людям, які просять милостиню.
  • Строго заборонено вживати спиртні напої.
  • Рекомендовано відвідати церкву, а якщо немає такої можливості - помолитися хоча б вдома.
  • Не можна залишати службу в церкві до її закінчення.
  • Не можна скандалити, конфліктувати і підвищувати голос.
  • Під час поминальної трапези не забувайте, що Великий піст в самому розпалі, а тому не можна готувати і їсти їжу тваринного походження.
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...