Бажання Міносвіти мати чиновників, які знають державну мову, перетворилося у чергову корупційну схему: Як "західнячка" доводила на сході, що знає українську

Вітчизняні бюрократи будь-яку благу вимогу суспільства здатні перетворити на потворну "схему" для самозбагачення.

Екс-прес-секретар «Рівнегазу» Вікторія Левчук, яка переїхала жити до Краматорська, вирішила працевлаштуватись на державну службу. А з квітня минулого року, щоб стати держслужбовцем, потрібно підтвердити знання державної мови спеціальним посвідченням. Це вимагає відповідна постанова Кабміну, передають Патріоти України.

Видають такі посвідчення спеціально атестовані виші. Для отримання посвідчення потрібно пройти атестацію, тобто скласти іспит з української мови, заплативши за це певну суму (кожен виш її встановлює сам). Але можна це зробити й безплатно, без cкладання іспиту, якщо у документі про вищу освіту у людини стоїть відмінна оцінка з української мови.

Вікторія Левчук вирішила звернутися у виш за місцем проживання, тобто у Краматорську – у Донбаський інститут техніки та менеджменту Міжнародного науково-технічного університету. Однак тут їй у безплатному підтвердженні знання української мови відмовили.

"Предмет «практикум з української мови» з оцінкою «відмінно» у моєму дипломі журналіста після рівненського вишу відмовилися зарахувати як підтвердження знань з української мови. І вчора навіть взагалі не прийняли документи на отримання посвідчення про вільне володіння державною мовою, - розповідає Вікторія. - Я прийшла до них сьогодні повторно. Почала наполягати на прийомі документів або наданні мені офіційної відмови у їх прийнятті із зазначенням причини. Але й у цьому мені теж відмовляли. Бо, мовляв, «практикум з української мови» - це не… українська мова. Коли я попросила показати мені документ, який це підтверджує, секретар атестаційної комісії, яка до речі, не філолог, а кандидат економічних наук, заявила, що потрібно отримати роз’яснення Міністерства освіти, чи підходить цей предмет для видачі посвідчення."Вікторія Левчук

Посвідчення Вікторії Левчук так і не видали, та документи, після півгодинної дискусії, таки прийняли. Але відмовилися їх реєструвати і ставити вхідний номер.

"Я звернулася у Міністерство освіти за роз'ясненням. Мені щойно надали відповідь, що «практикум з української мови» вважається предметом, який підтверджує знання державної мови. Я також повідомила про цю ситуацію НАЗК, яке виступило ініціатором запровадження атестації щодо вільного володіння українською мовою", - продовжує Вікторія Левчук.

Рівнянка вважає, що, вочевидь, гарне бажання мати на держслужбі чиновників, які знають державну мову, перетворилося у додаткову схему для корупції: "За складання іспиту з української мови у Донбаському виші беруть 500 гривень офіційно. А під дверима комісії ті, хто прийшли на іспит, пошепки говорили, що ще стільки ж потрібно дати "на лапу", щоб отримати посвідчення.

А як же по-іншому? Якщо я виросла в україномовному середовищі в Західній Україні, все життя розмовляю українською, яка є моєю рідною, закінчила україномовний виш, пропрацювала понад 15 років у журналістиці в україномовних виданнях та 5 років була речником на підприємстві, де теж розмовляла українською, і не можу довести, що я вільно володію державною мовою, то виникає сумнів, що мешканці російськомовного регіону доводять це безкоштовно", - резюмувала Вікторія Левчук.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...