Без Міхо: Від партії Саакашвілі скоро лишиться тільки спогад

Напередодні виборів можна побачити найнесподіваніші союзи і співробітництво, коли партії і кандидати активно шукають собі спонсорів і симпатиків, намагаючись використовувати все, що принесе їм кілька додаткових відсотків підтримки.

Утім, в українських реаліях часто відбувається все з точністю навпаки, і проекти починаються розпадатися. Яскравий приклад - "Рух Нових сил", головним ідеологом якого є вигнаний із України Михаїл Саакашвілі, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

Після того як Саакашвілі довелося покинути Україну і влаштуватися в Амстердамі, його партія "Рух Нових сил" практично зникла з політичної карти України. У першу чергу, це наслідок втрати харизматичного і впізнаваного лідера. Незважаючи на те, що партійці РНС беруть участь в різних акціях, але це має, швидше, епізодичний характер.

Але Саакашвілі не був би Саакашвілі, якби навіть перебуваючи за межами України, не вчинив гучний скандал. Йдеться про нову програму "Джокери" на телеканалі ZIK, ведучим якої став Саакашвілі.

Перший випуск був присвячений лідеру "Батьківщини" Юлії Тимошенко, після чого на своїй сторінці в Facebook грузинський політик звинуватив канал у маніпуляціях.

"У зв'язку з тим, що люди сприймають мене як співавтора цього циклу передач, я вимагаю у телеканалу ZIK зняти його з ефіру або перемонтувати його так, щоб виключити мою участь в ньому. Я не дозволю використовувати моє ім'я для пропагандистських маніпуляцій. Також я вимагаю перестати рекламувати телепроект таким чином, щоб у людей складалося відчуття, ніби-то саме я його автор", - сказав він.

Сам же канал спростував такі звинувачення, дорікаючи самому Саакашвілі в маніпуляціях. Також канал натякнув на політичну ангажованість Саакашвілі, заявивши, що той перебував у союзі з Тимошенко.

"Очевидно, відмова Саакашвілі в подальших зйомках, можливо, свідчить не тільки про його "підпорядкованість" Юлії Тимошенко. Одна з таких програм, над якою працюють журналісти, - про чинного президента України Петра Порошенка. Тому, розриваючи відносини з ZIK, Саакашвілі, можна припустити, "підігрує" і Банковій", - йдеться в заяві каналу.

Неофіційно в оточенні Тимошенко розповіли, що ніякого партнерства немає. "Жити в Голландії, це для нього як почесна пенсія. І, звичайно, він хоче бути активним і затребуваним, він хоче повернутися і він розуміє, що зробити це зможе тільки за президентства Тимошенко. Відповідно, він не те, що її підтримує, але принаймні він цінує те, що вона приходила до нього на суд і готова була брати його на поруки, відповідно, він розуміє, що вона єдина поверне його в Україну. Йому не з руки "мочити" її", - зазначив один із представників партії "Батьківщини" не під запис.

Однак на інциденті з Тимошенко скандали, пов'язані з програмою, не закінчилися. Наступний сюжет, що вийшов за участю Саакашвілі, стосувався кандидата в президенти Анатолія Гриценка. Після сюжету соратники Гриценка звинуватили в маніпуляціях Міхо і канал. Зокрема, прихильник Гриценка Єгор Фірсов написав на своїй сторінці, що Саакашвілі "зробив маніпулятивну, жовтушну програму в стилі Дмитрія Кісельова, в першому випуску якої облив брудом Тимошенко, а в другому - Гриценка". Але якщо у випадку з Тимошенко Міхо зробив заяву в Facebook, то після запису про Гриценка, що вийшов в ефір, ніякої офіційної реакції від нього не надійшло.

Це особливо примітно тим, що в політичних колах ходили чутки про співпрацю "Громадянської позиції" до частини РНС, зокрема, з найближчим соратником Міхо екс-заступником генпрокурора Давидом Сакварелідзе. Адже після видворення Міхо з України, партія подекуди все-таки зберегла регіональні осередки, які точно стали б в нагоді партії Гриценка.

У штабі Гриценка рубати з плеча не збираються і скидати з рахунків РНС явно не хочуть. "Ми сказали, що наше об'єднання відкрите, всі працюємо на виграш, а потім йдемо великим спільним об'єднанням на вибори парламенту, місцевих рад. Йдуть розмови про інші об'єднання. Чи є в цих форматах люди, які представляють РНС? Є. Розмовляємо, домовляємося. Так, об'єднання будуть, але конкретно нічого поки не скажу", - розповідав нардеп Віктор Чумак, який очолив передвиборний штаб Гриценка ще до виходу розгромного ефіру. Втім, навіть після появи програми Чумак сказав, що "в політиці можливо все". "Все питання в тому, як себе будуть поводити Міша, Давид і всі інші", - прокоментував Чумак.

Але на цьому хвилювання в партії РНС не закінчилися. У вже поріділих рядах прихильників Міхо стався розкол: 24 грудня на "загальнонаціональному форумі" команди народного депутата Юрія Дерев'янка, останній оголосив, що припиняє партнерство з Михаїлом Саакашвілі. Основна причина, за словами Дерев'янка, в тому, що вони розійшлися в пріоритетах.

"Стало очевидно, що пріоритетом для Саакашвілі є Грузія, а для нас - Україна. Якщо пріоритети у Саакашвілі зміняться, ми можемо залишитися політичними союзниками. Разом зі мною, з політичною партією "Воля" з партнерства вийшла велика кількість наших команд, яких сьогодні налічується не менш 19-20", - повідомив Дерев'янко. Частина партійців дійсно підтримала Дерев'янка, аргументуючи тим, що він веде активну політичну роботу. Зокрема, з ним залишилася координатор ради партії РНС Ольга Галабала, яку сам Дерев'янко раніше називав фактичною главою свого штабу. Дерев'янко також повідомив, що партія йтиме на президентські вибори і 26-27 січня "Воля" проведе з'їзд партії, де висуне кандидатуру на президентські вибори. Він анонсував, що команда також братиме участь в парламентських і місцевих виборах.

Журналісти ще навесні писали про внутріпартійні проблеми в РНС. Вже тоді один із народних депутатів, які входили в команду Саакашвілі, говорив виданню, що люди Дерев'янка беруть під контроль обласні представництва партії. Однак тоді на такі звинувачення і в РНС, і сам Дерев'янко відмахувалися. "Якщо подивитися на попередню парламентську кампанію 2014 року, то він робить один в один те, що робив тоді - він створює проект, намагається розкручувати, вкладає гроші, для того, щоб потім собі і ще двом-трьом людям продати місце в списку або купити", - коментує один із нардепів не під запис. Йдеться про історію, коли партія "Воля" "прилипла" до рук Дерев'янка, в результаті чого він посварився з Єгором Соболєвим, який був головним хедлайнером цієї політсили.

У РНС офіційно до того, що Дерев'янко пішов, поставилися вельми стримано.

"Ми повідомили народному депутату Юрію Дерев'янку, що РНС Михаїла Саакашвілі завжди був і залишається широким об'єднанням людей, а не приватним бізнес-проектом. Ми проводимо чесну політику, яка несумісна як з торгами, так і з бізнес-інтересами. Як торгам не місце в храмі, так у політиці не повинно бути місця для бізнесменів", - написав на своїй сторінці Давид Саквареклідзе, закликавши також не опускатися до образ вже колишніх соратників Міхо.

Сам Міхо на своїй сторінці в Facebook дійсно останнім часом більше пише про Грузію і анонсує проекти, пов'язані зі своєю першою батьківщиною, всіляко натякаючи на своє повернення. Незрозуміло, як Саакашвілі буде повертатися в Саркатвело, враховуючи відкриті там кримінальні справи проти нього, але вже зараз зрозуміло, що членам партії РНС, які залишилися, найближчим часом слід визначитися зі своїм політичним майбутнім, інакше дуже скоро про них забудуть всі...

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...