Без проходження курсів: В Україні хочуть дозволити здавати на права "по-новому"

Крім цього, розробляються можливі зміни для спрощення отримання медичної довідки для оформлення водійських прав.

В Україні можуть ввести можливість складання іспитів на отримання водійських прав без обов'язкового проходження спеціальних курсів з водіння. Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook, передають Патріоти України.

«Сьогодні отримання водійських прав - одна з найпопулярніших послуг. Щоб її отримати, потрібно підготувати великий пакет документів, пройти кілька етапів процедур, і найважливіше - курси, в середньому 140 годин навчання. Це зайві бюрократичні навантаження на громадян, і досвід багатьох країн світу, зокрема, Німеччини, Великої Британії, Норвегії, Чехії та Польщі, свідчить про те, що ці процеси можна оптимізувати і зробити отримання послуги швидше і простіше для громадян", - написав він.

Парцхаладзе зазначив, що це питання розглядалося на розширеному засіданні робочої групи з вироблення єдиних підходів до розвитку адміністративних послуг у регіонах, яке проводив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко.

«За його підсумками було прийнято протокольне доручення Міністерству внутрішніх справ спільно з Мінекономрозвитку та іншими зацікавленими органами, зокрема, підготувати можливі зміни щодо упровадження інституту екзаменаторів для прийому іспитів на отримання водійських прав і можливості самостійного вибору програми підготовки або самопідготовки до них. Це стосується отримання водійських прав категорій А, А1, А2, АМ, В, В1 і ВЕ», - написав він.

За словами Парцхаладзе, відповідно до доручення, планується грунтовно проаналізувати існуючу ситуацію і досвід інших країн, і розробити низку змін для оптимізації послуги, зменшення навантаження на громадян шляхом видалення бюрократичної і корупційної складової.

Парцхаладзе зазначив, що, за підрахунками експертів, після цього час для отримання послуги може скоротитися в цілому на 95%. «Згідно з дорученням, заплановано зменшити кількість процедур і документів, а також витрати кандидатів за рахунок вибору прийнятного способу підготовки до іспитів - самостійного навчання або в спеціалізованих школах; передбачити можливість зручного отримання послуги в найближчому центрі надання адмінпослуг (ЦНАП)», - написав Парцхаладзе.

Крім цього, за підсумками засідання робочої групи було доручено Міністерству охорони здоров'я спільно з Міністерством внутрішніх справ, Мінекономрозвитку та іншими зацікавленими органами підготувати можливі зміни щодо спрощення отримання медичної довідки для оформлення водійських прав. «Йдеться про скорочення часу на проходження медогляду і можливе подання такої довідки онлайн», - написав Парцхаладзе.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...