"Без українців нашу економіку чекала катастрофа", - голова польського Союзу підприємців і роботодавців

Нинішнє благополуччя Польщі пояснюється загальноєвропейським економічним підйомом і гастарбайтерами з України.

Про це говорять експерти, наводячи дані Центрального банку Польщі і Європейського статистичного відомства (Eurostat), передають Патріоти України.

Сьогодні конфлікт Польщі з ЄС у наявності - польська економіка змогла пристосуватися до шоків і поки справляється з ними. Основна причина - низька вартість робочої сили. Середня зарплата в Польщі в 2 рази нижче, ніж в Німеччині. Однак німецькі підприємці, що працюють в Польщі, говорять про те, що в реальності зарплати їхніх працівників у Польщі в 4 рази нижче порівнянних фахівців в ФРН.

«Польський ринок динамічний і рухливий», - пояснює Івонe Хайдлер (Yvonne Heidler) з Об'єднання німецьких машинобудівників і виробників промислового устаткування (VDMA).

У самій Польщі дешевизна робочої сили є проблемою. Низька оплата призвела до того, що з моменту вступу в ЄС в 2004 році з країни виїхали понад 2 млн поляків - перш за все, в Великобританію і Німеччину, де умови праці краще. Підприємства та комунальні служби Польщі почали відчувати гостру нестачу робочої сили. Істотно пом'якшити проблему допомогла криза в сусідній Україні. Конфлікти в Криму і в Донбасі привели до масової еміграції українців, з яких близько 1 млн перебралися в Польщу.

«Без українців нашу економіку чекала катастрофа», - відкрито визнає Цезар Казмірчак, голова польського Союзу підприємців і роботодавців.
Сьогодні, за даними польського відомства у справах іноземців, майже 90% запитів про отримання посвідки на проживання приходить від громадян України. Більшість з них потім влаштовується на роботу помічниками по господарству, на будівництва або ферми.

«Вони самостійно вчать мову і потім сумлінно працюють», - позитивно відгукується Казмірчак про трудових мігрантів з України.

Зі скасуванням Брюсселем короткострокових віз для громадян України реальним стає зменшення числа українських іммігрантів в Польщі. Їх починають залучати стали більш доступними інші країни Європи. Підвищення рівня зарплат в Польщі тут теж не вирішить проблеми - адже це знизить привабливість країни для іноземних інвесторів.

На сьогодні польська економіка є однією з найбільш динамічно розвиваючихся в Євросоюзі, повідомляє DW. Так, на початку липня ЦБ підвищив прогноз по зростанню ВВП країни на поточний рік з і без того чималих 4,0% до 4,7%. Інфляція повинна знизитися до комфортабельних для Центробанку 2,3% річних.

У свою чергу Eurostat додає, що за підсумками 2016 року Польща утримувала перше місце в ЄС по виробництву міді і срібла, видобутку вугілля, а також була серед лідерів з вирощування ряду сільгосппродуктів - яблук, черешні та полуниці.
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...