Безпечні для людини: Вчені створили ультрафіолетові лампи, які вбивають вірус грипу

Лише за п'ятий тиждень 2018 року в Україні на ГРВІ захворіли майже 215 тисяч людей. Тим часом американські вчені знайшли спосіб, як уникнути масових сезонних захворювань.

Науковці створили новий тип ультрафіолетової лампи, випромінювання якої не шкодить людині, але є смертельно небезпечним для вірусу грипу. Нове дослідження науковців Колумбійського університету опубліковане в журналі Nature, передають Патріоти України.

Вчені під керівництвом професора Девіда Бреннера провели нове дослідження на штамі грипу H1N1. Результати показали, що новий тип ультрафіолетових ламп вбиває до 95% вірусних частинок.

Професор Бреннер переконує, що ці лампи ймовірно будуть ефективними проти усіх штамів грипу. "Якщо наші результати підтвердяться в інших місцях, це означатиме, що наші ультрафіолетові лампи у публічних місцях будуть безпечним та ефективним методом обмежити передачу і поширення хвороб на кшталт грипу чи туберкульозу", – каже професор.

Розробка науковців може призвести до того, що новий тип ультрафіолетових ламп встановлюватимуть у школах, лікарнях та аеропортах тощо, щоб допомогти зупинити сезонні епідемії. Наразі така лампа коштує дорого – 700 фунтів, але при масовому виробництві ціна повинна впасти, пише Daily Mail.

Ці лампи не замінять вакцинацію, але дозволять підсилити рівень захисту людей від грипу. Ультрафіолет давно та активно використовують у медицині для знезараження, однак у публічних місцях його досі не застосовували, оскільки існуючі лампи можуть викликати рак шкіри чи спричинити катаракту рогівки ока.

Втім, новий тип ультрафіолетових ламп безпечний для людини. Ці лампи працюють в дальній частині ультрафіолетового спектру, на довжині хвилі в 222 нанометра, а не 254 нанометрів, як звичайні ультрафіолетові лампи.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...