Безплатні ліки в Україні: За що можна не платити

В.о. міністра повідомила, що існує Національний перелік лікарських засобів, в який входить 427 препаратів. Ці ліки повинні видавати в лікарнях безкоштовно.

Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла, як можна перевірити наявність безкоштовних препаратів у лікарнях. Про це Супрун написала у Facebook, передають Патріоти України.
В.о. міністра повідомила, що існує Національний перелік лікарських засобів, в який входить 427 препаратів. Ці ліки повинні видавати в лікарнях безкоштовно. "Чи знаєте ви і ваші близькі про те, що ви не повинні платити за всі ліки, які виписують вам в стаціонарі? В країні діє Національний перелік лікарських засобів - список ліків, які лікарні повинні закуповувати обов'язково. До Національного переліку входить обмежена кількість препаратів, а саме 427 діючих засобів від найбільш поширених хвороб і станів", - повідомила Уляна Супрун.
Вона пояснила, що це зроблено для того, щоб в лікарнях завжди були ліки, в яких потребують українці. Крім того, в.о. міністра повідомила, що існує інструмент, за допомогою якого можна дізнатися, чи є в лікарні безкоштовний препарат, який вам виписали.
"1. Встановіть його на смартфон (за цим посиланням: https://goo.gl/HSyWrf)
2. Введіть в пошук в розділі "Пошук аналогів" МНН препарату. Ця назва діючої речовини, зазвичай пишуть на упаковці ліків під торговою назвою. Наприклад, у антибіотика діюча речовина може бути амоксицилін, у противогрибкового - клотримазол, а у препарату від раку крові - іматиніб.
3. Якщо після цього побачите біля назви ліків позначку "Нацперечень" - це означає, що вони закуповуються за ваші податки. Ви вже їх оплатили і має право отримати безкоштовно в лікарні!" - написала Супрун.

Для того, щоб перевірити наявність препарату саме в тій лікарні, в який ви перебуваєте, потрібно зайти в інший пункт меню цієї ж програми.

"А щоб перевірити, чи є препарат саме у вашій лікарні, перейдіть в додатку за цим посиланням https://eliky.in.ua. Крім того, в додатку "Ліки Контроль" можна перевірити: чи входять потрібні пацієнту препарати в програму "Доступні ліки", чи можна знайти дешевше, але настільки ж ефективні аналоги ліків, ознайомитися з офіційними інструкціями застосування препаратів; перевірити на предмет підробки", - повідомила в.о. міністра.
З Нацперечнем можна ознайомитися на сайті, який запустився 20 червня: https://www.natsperelik.com.ua.
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...