Білкові стаканчики, мармеладні соломинки і їстівні пакети: Винаходи українського науковця незабаром можуть змінити світ (відео)

Сумський науковець Дмитро Бідюк винайшов одноразовий екологічний посуд та власний аналог поліетилену. Винахідник стверджує, що в звичайному ґрунті стаканчики безслідно зникають упродовж трьох тижнів, а пакети – за півтора тижні.

Такі стаканчики можна використовувати як одноразову тару чи форму для випікання, скажімо, кексів чи бісквітів. Також для зберігання продуктів у морозильній камері. Адже ця штука витримує температуру до 250 градусів і не боїться заморозки, передають Патріоти України.

Винайшли матеріал для таких біостаканчиків у Сумському аграрному університеті. В основі винаходу - природний білок та полісахариди - речовини, які широко використовують у харчовій промисловості і які цілком безпечні для здоров’я людини. Наприклад, як крохмаль чи агар-агар. Зробили прес-форму та додали кольору – моркв'яного соку.

"Головна перевага цього стаканчика, що він розкладається за 21 день і повністю згниває", - каже доцент Сумського національного аграрного університету Дмитро Бідюк.

Іще одна новинка в розробці – біосоломинка для коктейлів. Її хочуть зробити їстівною. "Із запахом ванілі, полуниці або навіть з полуницею, з джемом. Щоб випив компот і соломинкою закусив", - каже Бідюк.

А от якщо розплавити полісахарид - можна зробити біопакет. Це з'ясувалося випадково - під час одного з експериментів. Дмитро вдосконалив формулу - додав еластичності. А ще наніс логотип біопакувальної тари харчовим барвником. "Із натуральних компонентів, нут немає ніякої хімії, тому він абсолютно їстівний".
Щоби довести свої слова про абсолютну безпечність, Дмитро вперше погоджується скуштувати власний продукт. "Я її їм уперше. Вона така жорстка, трохи схожа на локшину. Я її ковтнув - ну, їсти можна". Полісахариди в основі пакета хоч і не засвоюються організмом, але виводять із нього шкідливі речовини, каже винахідник.
Тепер тестуємо пакети на міцність – витримує 3,8 кг. Навіть спалюємо. "Вона запалюється як папір. Пахне паленим папером".
Ця плівка саморозкладається за 10 днів, стверджує науковець.

Винаходом уже зацікавилися великі компанії зі світовими іменами. "Зараз проводимо переговори, щоб закінчити дослідження. Спочатку ми хочемо запатентувати цю розробку в Україні для того, щоб вона залишилася в Україні", - каже доцент.

Українські експерти-екологи впевнені, що винахід сумських учених - унікальний. І держава має підтримати таких людей, щоби зробити власну землю чистішою. "Винахід, зроблений Дмитром, це 100% органіка. Це проривний винахід, який, по суті, може змінити галузь пакування в Україні. Я думаю, рано чи пізно, держава буде підтримувати такі проекти", - говорить співзасновник ГО "Rething" Олена Колтик.
Якщо на мить уявити що поліетилен в Україні зник, і зі сміттєзвалища прибрати різнобарвні поліетиленові пакети, одноразовий посуд, а ще відмовитись від пляшок ПЕТ, пакувального паперу та скляної тари, або хоча відправити їх на переробку, то тут фактично залишиться лише 30% сміття, яке перегниває. І за кілька десятиліть на місці звалища з'явиться, наприклад, сосновий ліс. Бо ґрунт тут матиме вдосталь добрива.
Джерело: ТСН.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...