Білорусь приречена: Путіну, щоб втриматись, потрібна нова маленька "побєдобєсна війна", на кшталт вичерпаного Кримнашу

Кремль може використовувати окупацію Білорусі для легітимації продовження правління Путіна в Росії, тому загострення відносин між двома державами можна очікувати вже в наступному році.

Про це в своєму блозі пише директор Центру досліджень постіндустріального суспільства Владислав Іноземцев, передають Патріоти України.

За його словами, Білорусь - найбільш підходящий кандидат для подальшої агресії Кремля.

"Перш за все, для цього є певна основа: не дуже дієва, але формально існуюча Союзна держава, яку можна зробити "ще більш союзною". Є також якась "моральна основа": Росія десятиліттями утримує білоруську економіку, витрачаючи на це до $7 - 8 млрд. на рік. Присутнє і глибоке роздратування Кремля Мінськом - гроші "батька" регулярно бере, але ніякі побажання Москви (від визнання тих же Абхазії і Південної Осетії до розміщення на своїй території російських баз) не знаходять відгуку. Нарешті, існує розуміння , що ніяке НАТО не заступляться за "останнього диктатора Європи", якщо Москва ризикне покласти край його тривалому правлінню", - зазначає Іноземцев.

Головною причиною для агресії є необхідність знайти нову легітимність для Путіна до моменту виборів в Росії в 2024 році.

"Звичайно, можна намагатися перетворити Росію в парламентську республіку (хоча тут не варто забувати про показовий досвід Вірменії, де така ж рокіровочка тільки що провалилася) або зробити основним органом влади Держраду (не скидаючи з рахунків часом непередбачувані вибори губернаторів) - але у багатьох аспектах створення нової держави і отримання двох поспіль мандатів на управління ним куди краще, а патріотичний підйом від першого кроку по фактичному відновленню Радянського Союзу напевно буде навіть більш потужний від кримського. Цей варіант розглядався в середині 1990-х, але тоді час був інший, а зараз - в самий раз, адже в Кремлі, судячи з усього, і насправді вірять, що навіть Україна скоро повернеться "додому" (якщо судити за одкровеннями пана Гундяєва в Константинополі), а вже Білорусі-то й поготів пора", - підкреслює експерт.

Останні дії Кремля у відносинах з Білоруссю також вказують на явну небезпеку для "молодшого" партнера.

"Пану Лукашенко досить дохідливо пояснили, що він не повинен сподіватися на довічну владу. До Мінська спрямований російський проконсул з розширеними повноваженнями. На зустрічі в Сочі 21 вересня білоруській делегації не вдалося виторгувати жодної економічної поступки... Лукашенко - не якийсь там курський губер , який ще вчора жадібно бажав служити народу до кінця своїх днів, а сьогодні несподівано усвідомив, що настав час дати дорогу молодим; йти зі своєї посади він не має ні найменшого бажання. Єдиний шанс на дестабілізацію відкриють вибори 2020-го (а, ймовірно, 2019-го) року - так що Москва напевно буде поспішати. Мені здається, що є всі підстави очікувати різкої ескалації навколо Білорусії вже в наступному році", - резюмує Іноземцев.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...