"Білорусам треба боятися тих, хто спровокував війну в Україні", - дипломат

Водночас посол зазначив, що коли він бачить на вулицях Мінська машини з номерами так званих "Донецької і Луганської народних республік", у нього виникає питання, чи контролює Білорусь тих, хто в'їжджає в країну.

Ігор Кизим

Надзвичайний і повноважний посол України в Білорусі Ігор Кизим вважає, що негативне сприйняття білорусами подій в Україні формується під впливом російської пропаганди. Про це він заявив в інтерв'ю білоруському виданню "Свободные новости плюс", коментуючи репліку журналіста про те, що в Білорусі часто можна почути фразу: "Хочете, щоб було як в Україні?", передають Патріоти України.

"Це найпоширеніша фраза з тих, що я чую з перших днів своєї роботи тут. Якщо говорити про якість свобод, мені більше подобається, "як в Україні". А війна - не дай Бог нікому", - сказав Кизим.

Він зауважив, що в повсякденному житті багатьом людям в Україні дійсно важко, але і білорусам нелегко. "Деякі ваші люди кажуть, що в Україні живуть гірше, але я знаю, що дуже багато білорусів на вихідні їздять до нас купувати продукти, одяг. Це питання непросте, і відповідь на нього не може бути однозначною. Але чого б я не хотів точно, так це щоб білорусів лякали Україною. Неодноразово говорив про це і своїм колегам, і вашому керівництву. Створюється враження, що всі біди в Білорусі відбулися через Україну. А може через Росію?" - сказав він.

У цьому контексті посол нагадав інцидент зі зброєю, коли білоруське керівництво заявило, що її через наш кордон возять туди-сюди мало не безперешкодно. "Хоча б одна подібна інформація підтвердилася. А щодо джипів, які нібито прорвалися у Білорусь з нашої території? А повідомлення про те, що український прикордонний легкомоторний літак на триста метрів залетів у білоруський повітряний простір?" - зауважив посол України.

Водночас Кизим зазначив, що коли він бачить на вулицях Мінська машини з номерами так званих Донецької і Луганської народних республік, у нього виникає питання, чи контролює Білорусь тих, хто в'їжджає в країну. "Ці номери заборонені, такої реєстрації офіційно немає. Російські, польські, українські номери, як і білоруські, визнані в світі. Номери квазіреспублік не визнані ніким, але машини з такими номерами їздять Мінськом. Як їх пустили в Білорусь білоруські прикордонники? Може, деяким керівникам деяких відомств краще зайнятися контролем в цьому плані, ніж говорити, що у нас кордон з Україною ненадійний?" - сказав дипломат.

Резюмуючи, Кизим висловив думку, що білорусам "треба боятися не нас, а тих, хто спровокував війну в Україні і чия пропаганда, на жаль, негативно впливає на сприйняття білорусами того, що відбувається в Україні".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...