Білоруський "доброволець ЛНР" найближчий рік проведе в приємному товаристві алкоголіків, наркоманів і бомжів

Відповідне рішення 25 травня прийняв суд Круглянська району, який відправив бойовика на примусове лікування від алкоголізму в лікувально-трудовому профілакторії (ЛТП).

Іван Яровий

Колишній «доброволець» так званої «Луганській народної республіки» Іван Яровий, який проживав в Круглянська районі Могильовської області Білорусі, найближчий рік проведе в приємному товаристві алкоголіків, наркоманів і бомжів. Відповідне рішення вчора, 25 травня, прийняв суд Круглянська району, який відправив бойовика на примусове лікування від алкоголізму в лікувально-трудовому профілакторії (ЛТП).

Про це розповів білоруський телеканал «Белсат», повідомляють Патріоти України.

Цікаво, що спочатку Івану Яровому загрожувала кримінальна відповідальність за статтею 133 КК Білорусі - «Наемничество». Вона передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років. Вперше бойовика, що мав серед сепаратистів Луганській області України кличку «Пушкін», затримали в жовтні 2015 року, коли він приїхав з Донбасу «у відпустку» на батьківщину. Тиждень він провів в СІЗО, неодноразово допитувався, а за місцем його проживання проводилися обшуки. Однак правоохоронцям так і не вдалося добути доказів безпосередньої участі Івана Ярового в бойових діях, а саме по собі перебування в складі так званого «козачого полку Ярга», який орудував на території ЛНР, виявилося недостатнім підставою для пред'явлення звинувачень. З офіційним попередженням про неприпустимість протиправних дій Івана Ярового відпустили з СІЗО, після чого він відразу ж знову відправився на війну.

Повернувшись звідти в 2016 році, «Пушкін» неодноразово спілкувався з білоруськими журналістами, розкопали в соціальних мережах його фото зі зброєю. Їм він заявляв, що «якщо в нашій країні буде Майдан, я буду його розганяти, бо проти ось цих ось ... хто по-білоруськи розмовляє«. Одночасно Івана Ярового не залишали в спокої співробітники міліції, які знову кілька разів обшукали його житло в райцентрі Кругле. Однак, як і в минулий раз, ніяких підстав для залучення бойовика до кримінальної відповідальності виявити не вдалося. Втім, на свободу Іван Яровий все одно не залишився.

- Ніяких повісток не було, - розповів він журналістам. - О шостій ранку мене забрали прямо з дому, відвезли в РВВС, а потім відразу в суд. А там оголосили рішення - 12 місяців ізоляції в ЛТП. На суді адвокат взагалі мовчав, говорив тільки прокурор. Суд тривав всього 10 хвилин.

Як вдалося з'ясувати журналістам, рішення суду Круглянська району було абсолютно правомірним. За час після повернення з Донбасу Іван Яровий три рази притягувався до адміністративної відповідальності за статтею 17.3 КоАП Білорусі - «Знаходження в громадському місці в нетверезому стані». При цьому в останній раз його «тіло» міліціонери забрали з вулиці 9 травня - після того, як колишній захисник ЛНР не зовсім вдало відсвяткував День Перемоги. Тепер його чекає цілий рік перебування в суспільстві собі подібних під суворою ізоляцією від суспільства, корисна для фігури дієта і, звичайно ж, цілюща трудотерапія за колючим дротом.

Нагадаємо, що Білорусь поряд з Туркменістаном залишилася останньою країною пострадянського простору, що зберегла інститут лікувально-трудових профілакторіїв (ЛТП). У них направляють алкоголіків, наркоманів і токсикоманів, які не вчиняли кримінальних злочинів, але, тим не менш, всерйоз «дістати» як свої сім'ї, так і суспільство. І, хоча напрям в ЛТП не є кримінальною відповідальністю і не вважається судимістю, умови в таких установах мало відрізняються від виправних колоній.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...