Більше схожий на штурмову гвинтівку: Напівавтоматичний гранатомет РГ-1 "Поршень" вдало пройшов випробування у боях на Донбасі

РГ-1 «Поршень» — український самозарядний гранатомет 30-мм калібру проходив випробування у 79-й десантно-штурмовій бригаді під час російсько-української війни на сході України, розроблений на Південному машинобудівному заводі імені А. М. Макарова.

Головними розробниками є Юрій Алексєєв, Володимир Сербін, Олександр Загреба та Микола Межуєв, передають Патріоти України.

На початку 1990-х років українське оборонне відомство прийняло рішення щодо початку розробки нового легкого багатозарядного гранатомета під назвою «Поршень», який дозволив би різко підвищити вогневу міць піхотного підрозділу на рівні взводу, та доручило її Виробничому об’єднанню «Південному машинобудівному заводу».

У 2004 РГ-1 «Поршень» був представлений на збройовій виставці «ISPEK-2004». Розробка з низки причин затягнулась, у результаті чого повідомлення про перехід робіт у завершальну стадію з’явилися тільки в 2007 році. Остаточно доопрацьований варіант гранатомета РГ-1 «Поршень», що пройшов полігонні випробування і був підготовлений до серійного виробництва, представили керівництву Збройних сил України тільки в 2014 році. За словами радника президента України Юрія Бірюкова, “анонімний підприємець з Дніпропетровська погодився пожертвувати заводу 11 млн. гривень для реалізації цього проекту”. 21 жовтня 2014 року начальник відділу по розробці спеціальної продукції КБ «Південне» Сергій Піхотенко повідомив, що завод уже готовий почати випуск гранатометів.

Зовні напівавтоматичний гранатомет РГ-1 «Поршень» нагадує штурмову гвинтівку з рукояткою для переноски на верхній частині ствольної коробки. Стволи для дослідних зразків РГ-1 були виготовлені в колишньому ДП «Науково-технічний центр артилерійсько-стрілецьких озброєнь». Від основи до середини ствол РГ-1 має ряд циліндричних стовщень для кращого охолодження при стрільбі, він також оснащений масивним полум’ягасником-компенсатором. В основі ствола кріпляться складні сошки.

Гранатомет є відносно компактною та легкою зброєю для свого класу (з магазином важить приблизно стільки ж, скільки і кулемет Калашникова з коробкою на 100 патронів), зручною при транспортуванні та використанні. Із гранатометом «Поршень» пропонується використовувати коробчасті магазини на п’ять пострілів.

В ручному гранатометі РГ-1 «Поршень» не передбачений автоматичний вогонь, але у ньому забезпечено достатньо високий темп стрільби — 30 пострілів за хвилину. Маса зброї дозволяє перенесення та здійснення усіх необхідних при стрільбі маніпуляцій одним солдатом. Гранатометник, озброєний РГ-1, зможе надійно уразити противника, який знаходиться в укритті, не давши йому можливості зреагувати та покинути обстрілювану позицію після першого пострілу.

Основною складовою проекту «Поршень» є розробка боєприпасів для гранатомета. Для вирішення цієї задачі до проекту було задіяне ДП «Павлоградський механічний завод», спеціалістами якого розроблено три типи пострілів для РГ-1 калібру 30 мм: осколковий — для ураження живої сили; кумулятивний — для стрільби по легкоброньованих цілях і, так званий, практичний постріл, для проведення навчальних стрільб. Крім того в РГ-1 можуть використовуватися постріли ВОГ-17, наявні на озброєнні. Спектр боєприпасів для РГ-1 може бути розширений, включивши в себе димові гранати чи гранати «несмертельної» дії, споряджені сльозогінним газом.

Характеристики
Масаз неспорядженим магазином: 10,8 кг;
зі спорядженим магазином: 12,55 кг
Тип боєприпасу30×29 ВОГ-17
Калібр30 мм
Прицільна дальність800 м
Максимальна дальність1600 м
Тип боєпостачання5 пострілів

Сьогодні розробка зброї подібного класу стала дуже популярною не тільки в Україні. Серед цікавих розробок можна назвати такі ручні, автоматичні гранатомети: ТКБ-0249 «Арбалет» (Росія), Тип 87 / QLZ87 (КНР), SAG-30 (Чехія) і PAW-20 (ПАР).

Кілька дослідних зразків РГ-1 проходили військові випробування на фронті та використовувались десантниками 79-ї аеромобільної бригади у боях на Авдіївській промисловій зоні у 2016 році. Однак з невідомих причин, на даний час гранатомет серійно не виробляється.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...