Бюрократія плюс зрада: На п'ятому році війни все ще неможливо вільно завезти до України авто для військових чи гуманітарних потреб (відео)

Закордонні благодійники просять допомогти їм надавати допомогу Україні.

Бажання допомогти є, можливості є, а от закон не дозволяє. Через бюрократичні перепони Україна часто не може отримати допомогу від міжнародних донорів чи благодійників, - йдеться в сюжеті ТСН, передають Патріоти України.

Волонтери кажуть, тепер майже нереально ввезти пожежну машину, яка не відповідає стандарту Євро-5. А оформлення стареньких авто чи бусів для зони ООС триває місяці. І лише нещодавно зелене світло дали для вживаних автомобілів "швидкої".

Уже зовсім скоро це авто швидкої поїде рятувати життя. Для глухівських медзакладів така машина наче відрада після втомленого радянського автопрому.
Утім, іще до першої роботи, авто вимушене було проїхати не одну сотню кілометрів Україною та з неї… Автомобіль іще на початку 2017 року за свої кревні придбала громада українців у Нідерландах. Україна визнала авто гуманітарною допомогою. Благодійники навіть ввезли його на територію України, але в Україні на них чекав сюрприз. "Розмитнити ми її не змогли, бо немає такого закону", - кажуть волонтери.

Виявилося, що машина занадто погана для України за екологічними нормами. Бо не відповідала стандарту Євро-5. А отже і ввезти її в Україну було неможливо. І з такою ситуацією, зізнаються волонтери, зустрічалися не раз. Кажуть, ідеться не лише про швидкі. Рятувальні авто, джипи, машини для захисників на Сході – ввезення їх щоразу перетворювалося на випробування. "Ти фактично борешся з власною державою за право допомогти її армії власним коштом", - скаржиться волонтер.

Віталій Дейнега каже, місяцями на митницях стояли десятки автомобілів. Урешті його організація взагалі відмовилась від купівлі таких авто. Бо волонтери займалися не допомогою бійцям, а боротьбою з бюрократією. "Ми розуміємо, що Міноборони не здатне це вирішити. І ми готові допомагати. Але ми можемо взяти це на себе, коли ця бюрократична процедура буде вирішена", - додає чоловік.
Нині давати згоду на ввезення гуманітарних авто має міжвідомча комісія при Мінсоцполітики. Проте в самому міністерстві визнають, справді не завжди ефективно працюють. Бо на перепоні стоять українські закони, що ставлять вимоги, під які не підпадає навіть той рятувальний транспорт, що є в Україні. "У нас немає Євро-4, Євро-3, а з нас вимагають Євро-5. І ми кажемо, ні він нас не влаштовує, бо ми самі собі такі вимоги поставили", - каже міністр соціальної політики.
"Перше, що нас просять іноземці, - допоможіть нам вам допомогти! Тобто законодавча база така, що треба щось робити", - каже волонтер Ольга Пулінець.
Виправляти ситуацію, кажуть, іще торік спробували спільно з народними обранцями. Верховна рада взимку навіть ухвалила зміни до законодавства. Для карет швидкої, які визнаються гуманітарною допомогою, екологічні вимоги скасували. Кілька місяців закон пролежав, чекаючи на підпис президента. І минулого тижня таки його побачив. А швидка з Голландії майже через рік таки змогла нарешті потрапити до України.
Проте нардепи і волонтери визнають - це лише частина необхідних змін. Адже зміни стосуються лише швидких. Тому у Верховній Раді вже заговорили, що перелік слід розширити. "Це перше, автомобілі, яких у нас потребують люди із особливими потребами. Це аварійно-рятувальні автомобілі. Якщо ми знімемо цей бар’єр, то можливостей ввезення буде значно більше», - каже народний депутат України Ірина Констанкевич.
Тематичний законопроект уже зареєстрували і сподіваються, що Верховна Рада розгляне його якнайшвидше. Бо вже сьогодні ці авто могли б рятувати життя українців.
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...