Боровий пояснив, чому Захід не поспішає давати Україні зброю

У Заходу немає жоодних сумнівів в тому, що Україна потребує летальної зброї для самозахисту, але від її надання його утримують побоювання, що воно потрапить до рук терористів, а також відсутність реформ і боротьби з корупцією в Україні.

Костянтин Боровий

Таку думку "Обозревателю" висловив російський опозиційний політик Костянтин Боровий, передають Патріоти України.

"Летальна зброя, безумовно, дуже потрібна Україні для самозахисту, і в цьому немає жодних сумнівів ані в Україні, ані в американців, ані навіть у європейців. Але є кілька "але", - зауважив він.

На думку політика, "перше і найголовніше "але" - це контроль за використанням цієї зброї, щоб вона не потрапила до терористів". У цьому контексті він нагадав про те, що "подібні проблеми існують в Сирії, подібна проблема існувала в Афганістані - у всіх випадках зброя частково потрапляла в руки терористів".

"В Україні, здавалося б, ситуація краща. Але сьогодні керівництво України недостатньо послідовно в прихильності європейським цінностям. Зокрема, конфлікт з Міхеілом Саакашвілі - це симптом дуже неприємної ситуації. Відсутність реформ, відсутність боротьби з корупцією проявилися в повній мірі, і це дуже сильно напружило американців і європейців", - переконаний Боровий.

За його словами, "дипломати не говорять про такі речі прямо", вони роблять натяки. Але, наприклад, спецпредставник США по Україні Курт Волкер в інтерв'ю виданнюThe Financial Times"як би не прямо, але висловився з приводу корупції та з приводу відсутності реформування України, її економіки, державної і політичної системи", - нагадав політик.

"Можна не звертати на це уваги, як це робить влада в Україні, але тоді можна буде не дивуватися тому, що американці не в повній мірі займаються захистом України", - попередив він.

За словами Борового, є ще один привід для занепокоєння Заходу з приводу надання Україні допомоги на реформування економіки, а саме: вони допускають, що така допомога буде "здійснюватися в умовах, коли рішення з економічних питань приймає не обрана влада, а люди, що впливають на владу - тобто монополісти або олігархи".

"Це дуже важка ситуація - прихильникам України на Заході вона абсолютно зрозуміла. Зрозуміло, чим це загрожує", - сказав він.

У той же час політик визнав, що і Кремль "здійснює фантастичний тиск" на Захід з тим, щоб перешкодити наданню Україні летальногої зброї. У цьому контексті він нагадав про "явно замовну" статтю в The New York Times, автор якої попереджає про шкідливі наслідки такого кроку.

"Такі зусилля робляться. На переговорах Волкера і Суркова не могли не прозвучати якісь ультиматуми. Робиться все можливе, аби залишити Україну в підвішеному стані ні війни, ні миру. Це мета Кремля - зробити так, щоб це тривало", - переконаний Боровий.

"Кремль робить і буде робити все, що може, в тому числі через економічні, комерційні структури за допомогою тих же українських олігархів, які готові виконувати будь-які завдання, для яких це питання комерційне, для яких Україна - просто джерело доходу. І якщо джерело доходу буде породжувати можливості зменшення цього доходу, то інтереси України відійдуть не просто на другий, а на десятий план", - припустив політик.

"Реформа політичної системи України - це така ж потреба України, як і припинення військових дій. Я не впевнений, що війна сьогодні завдає більшої шкоди, ніж комерційні інтереси окремих олігархів. Можливо, це сумірний збиток", - підкреслив він.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...