Будні ОРДЛО: Розбірки в угрупованнях і повернення ворогів Плотницького (відео)

Чому лихоманить бойовиків? Що про ці потрясіння думають прості жителі непідконтрольних територій?

Відлуння луганського «перевороту» – в окупованому Донецьку. «Опозиційні» бойовики заявляють про штурм «військових об’єктів» «зеленими чоловічками», а жителі селища Моспине опинилися під ковпаком «силовиків» угруповання «ДНР».

Тим часом в Луганськ повертаються опальні сепаратисти першої хвилі, а ще вчорашні «господарі життя» стають об’єктами переслідувань «нової влади». Чому лихоманить бойовиків? Що про ці потрясіння думають прості жителі непідконтрольних територій? В матеріалі журналістів проекту Радіо Свобода Донбас.Реалії, передають Патріоти України.

«Нам сказали, що зняли (колишнього ватажка угруповання «ЛНР» Плотницького – ред.) за «станом здоров’я». Поставили Пасічника. Все, на цьому все. І тиша! А де він, хто він, що з ним, де він лікується, куди він дівся – ми цього не знаємо», – розповідає про ситуацію в місті луганчанин.

Майже місяць минув після «перевороту» в Луганську, а місцеві жителі дотепер не розуміють, що відбувається. Плотницького змінив інший ватажок, але на вулицях з нових віянь – тільки білборди про «загадкову російську душу». Втім, доля екс-ватажка угруповання «ЛНР» луганчан не хвилює.

– Ви цікавитеся його долею, де він зараз?

– Та ну навіщо він мені?! Чесно кажу, я що його гроші буду рахувати, коли в моїй кишені порожньо? – обурюється жителька Луганська.

Відлуння «перевороту» в «ЛНР»

Зате в лавах «нової влади» – пожвавлення. В окупований Луганськ повертаються ще вчора нев’їзні колишні функціонери угруповання «ЛНР», приміром, «екс-спікер» «парламенту» Олексій Карякін. «Я думаю, всі жителі бачили, до чого йшла наша «республіка». Вона починала свій шлях не за цим!» – сказав він.

У терміновому порядку реабілітують всіх колишніх недругів Плотницького. У Кадіївці (колишній Стаханов) за участю Карякіна навіть відкрили пам’ятник бойовику Дрьомову – його підірвали у власному позашляховику два роки тому.

«Ми – за «ЛНР», тільки без вас! Без Ігоря Плотницького, без Карякіна, без всякої швалі, яка там засіла!», – так говорив Дрьомов два роки тому.

«Переворот» в угрупованні «ЛНР» відгукнувся і в Москві – з небуття раптом виринув луганський сепаратист Клінчаєв. Він взяв участь у зриві показу документального фільму про війну на Донбасі «Політ кулі».

«І рано чи пізно все одно по Києву пройдуся, парадом! І шампанське там вип’ю. Я з Луганська! І російський прапор піднімав там!», – погрожував у Москві Клінчаєв.

Експерт-міжнародник Максим Ялі – частий гість російських ток-шоу. Каже: тема луганського «перевороту» була там під забороною.

«Це було таке табу. Що говорить про те, що це був несподіваний поворот подій, і для Кремля зокрема», – зазначив експерт з міжнародного права Максим Ялі.

Клінчаєва експерт бачив на ток-шоу неодноразово. І по-своєму пояснює його активність.

«Гарантувати собі безпеку, тому що всі ми знаємо безліч прикладів, подібних пану Клінчаєва, коли Жилін той же пообідав-повечеряв у ресторані. Ось щоб подібних «вечерь» в лапках не відбулося з ним, вони намагаються бути на виду», – пояснює Ялі.

Які приховані мотиви луганського «перевороту»?

«Донецька область і Захарченко – це вертикаль ФСБ, а Луганська область і безпосередньо Плотницький – були в вертикалі ГРУ. І там завжди була у них конкуренція. І це означає, що ці зміни – ФСБ повністю взяла контроль і над Донецькою, і над Луганською областями», – вважає народний депутатСергій Тарута.

Загальний контроль – загальна «республіка»? Чутки про можливе об’єднання з Донецьком розбурхали луганчан.

«Ось мені, наприклад, якщо треба буде щось зробити, це мені їхати туди доведеться, в Донецьк? Це ж накладно. Я – пенсіонер», – каже місцевий житель.

«Чоловік – проти, а я – за об’єднання! А чоловік каже, що краще окремо, а то будемо їздити, як ти, пам’ятаєш, зі звітами їздила, в Донецьк», – розповідає літня жінка із Луганська.

У самому Донецьку переконані: луганські події на них не позначаться.

«Та, не вплинуть! Все буде ... Все буде добре!», – відповів донеччанин.

«Захар же ж їздив туди? Владналося, значить», – додав інший.

«У нас свої лідери, своя «влада». У нас все трошки по-іншому, я вважаю, ніж у них. Тому, я думаю, у нас все буде чудово!», – переконаний чоловік із Донецька.

Зачистки в окупованому Моспине

А ось жителі окупованого міста Моспине, що всього в 30 кілометрах від Донецька, раптом опинилися в ситуації, яку можна порівняти з луганською. «Силовики» угруповання «ДНР» провели там масові «зачистки».

«Місто було повністю перекрите, пройшла така масова облава – вдиралися в будинки, стукали в двері, гальмували машини на вулицях. Тобто такий глобальний «шмон» провели. Ніби це тюремна камера, а не місто», – розповідає блогер, журналіст Денис Казанський.

Ситуація в Моспиному підірвала соцмережі. Бойовики запевнили – шукали «злочинців», але були й інші версії.

«Моспине – воно ж на одній залізничній лінії з Іловайськом, і нібито з Іловайська готуються заганяти якийсь склад з технікою, нібито в Моспине будуть когось розміщувати», – зазначає блогер, журналіст Денис Казанський.

Масла у вогонь підлив і «опозиційний» донецький бойовик Ходаковський. За його інформацією 10 грудня озброєні люди в масках штурмували одну з військових частин угруповання «ДНР». Але в центрі Донецька про розборки «силовиків» намагаються не думати. І в повторення луганських подій не вірять.

«Я думаю, наш глава «республіки», Захарченко, зможе розрулити!» – переконаний житель Донецька.

А луганчани вже втомилися від потрясінь. І хочуть, щоб цей кошмар швидше припинився.

«Хочеться, щоб – одна Україна. Я теж хочу, щоб одна Україна була», – каже літня луганчанка.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...