Буйство небес. Як це було: Кривавий Місяць, коридор затемнень і "танець" планет - головні астрономічні явища 2018-го (відео)

У давнину люди боялися різних астрономічних явищ. Вірили, що вони приховують у собі небезпеку. Нині ці явища трактують по-різному.

Коли падає метеорит - загадують бажання. А от до затемнень Сонця чи Місяця ставляться двояко. Хтось - з обережністю: намагається не вирішувати важливих справ, сваритися чи вирушати у дорогу. Хтось використовує затемнення як унікальну можливість скоригувати своє життя і долю, передають Патріоти України з посиланням на Gazeta.ua.

Пропонуємо добірку головних астрономічних явищ року, що минає.

Блакитний Місяць

31 березня 14:35 за київським часом на небі могли побачити Блакитний Місяць або перший повний Місяць весни.

Блакитний Місяць - рідкісне астрономічне явище. Воно стається один раз в 2,7 року. Зміна кольору супутника Землі з сірого на блакитний відбувається внаслідок запиленості атмосфери або підвищеної вологості.

Повний Місяць у грецьких Афінах.

Земля в афелії

6 липня о 18:46 Земля "втекла" від Сонця. Наша планета перебувала у найдальшій від небесного світила точці своєї орбіти.

Сонце мало найменший видимий діаметр. Земля в афелії знаходилася на 5 млн км далі від Сонця, ніж в перигелії. Ця різниця невідчутна для людського ока, оскільки зміна розміру диска проходить плавно протягом півроку.

Коридор затемнень

Влітку відбувся коридор затемнень. Він почався 13 липня затемненням Сонця- о 3:02 за Гринвічем. Явище могли побачити у Тасманії, південній частині Австралії і у східній частині Антарктиди.

Під час коридору відбулося затемнення Місяця - 27 липня. А наступної ночі відбулося протистояння Марса з Сонцем. Червона планета виявилася на одній лінії з Сонцем. Її можна було побачити із Землі.

Закінчився коридор затемнень 11 серпня. Об 11:47 за київським часом відбулося сонячне затемнення у Леві. Явищем милувалися в Україні, Монголії, Казахстані, північно-східному Китаї, Скандинавії, Гренландії, у північній частині Канади.

Затемнення Місяця

27 липня відбулося найдовше у цьому столітті затемнення Місяця. Повна фаза тривала 1 год. 43 хв. Часткова - 3 год. 55 хв. Місяць пройшов через найтемнішу область земної тіні - Umbra. Він став темно-червоним. Саме тому явище називають "Кривавий Місяць".

Затемнення змогли побачити жителі Східної півкулі. У Новій Зеландії та Південній Америці його спостерігали лише частково. Північна Америка не змогла насолодитися "кривавим" Місяцем.

Парад планет

У серпні в нічному небі відбувся парад планет: по один бік Сонця опиняється кілька небесних тіл. Вони не вишикуються в одну лінію в один день, але з кожною з них до кінця місяця зблизиться Місяць.

Парад планет - унікальне астрономічне явище, коли з одного боку Сонця опиняться кілька планет.Місяць по черзі рухався до кожного з чотирьох космічних тіл. 21 серпня наблизився до Сатурну, 23 серпня - до Червоної планети, 27 серпня - до Нептуна і 31 серпня - Урану.

Метеорні дощі

Перший зорепад 2018-го відбувся навесні. З 18 по 25 квітня тривав метеорний потік Ліріди. У Північній півкулі у небі пролітало до 20 метеорів щогодини. У ніч на 6 травня відбувся наймасовіший весняний зорепад - Ета-Аквариди. На годину пролітало від 10 до 85 метеорів.

П'ять зорепадів відбулося влітку. З 7 по 13 липня тривав метеорний дощ Пегасиди. Протягом години пролітали до трьох метеоритів. Після себе у небі вони залишали смугу. Вона зникала через кілька секунд.

У період з 9 липня по 16 серпня відбулися три метеорні потоки - Феніциди, Південної Пісциди, Альфа-Козероога. Ці зорепади не потужні. Протягом години пролітало до п'яти метеорів.


Осінні зорепади розпочалися потоком Драконіди на початку жовтня. Метеори мають жовте або червоне забарвлення. Цього ж місяця відбувся найбільш видовищний зорепад Оріоніда. Метори вирізняють великими розмірами, яскравістю і особливим блиском у вигляді довгих "хвостиків".

З 16 по 21 листопада відбувся зорепад Леоніди. Середня інтенсивність потоку – 10-15 метеорів на годину. Закінчився рік зорепадом Гемініди. Він - найактивніший. Кількість падаючих метеорів може досягати 200 в годину.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...