"Бурштинова справа Розенблата і Полякова": "Усі докази є законними, переконливими та вичерпними", - НАБУ про нове розслідування САП

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) відкрила кримінальне провадження за фактом можливої фальсифікації детективом Національного антикорупційного бюро (НАБУ) доказів у так званій "янтарній справі".

Як передають Патріоти України із посиланням на прес-службу НАБУ, згідно ЄРДР, подібні відомості дійсно було внесено нещодавно з ініціативи САП.

"Наголошуємо, що прокурори САП як процесуальні керівники супроводжували розслідування "бурштинової справи" на всіх етапах; разом із детективами проводили аналіз зібраної доказової бази перед відкриттям матеріалів провадження для ознайомлення стороні захисту, а отже, несуть за неї рівноцінну відповідальність", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що стенограма аудіозапису абсолютно коректна, це може підтвердити експертиза. "Не варто забувати, що згадана стенограма є лише одним із багатьох доказів у справі. З деякими із них громадськість мала можливість ознайомитися із відео за участі народних депутатів Борислава Розенблата та Максима Полякова, оприлюдненого НАБУ і САП влітку 2017 року. Зі свого боку детективи НАБУ впевнені в достатності та обґрунтованості доказової бази у так званій "бурштиновій справі". Упевнені, що їхні колеги із САП дотримуються тієї ж думки. Заяви ж пана Полякова про нібито фальсифікацію доказів щодо нього, не відповідають дійсності та, ймовірно, є черговою спробою в будь-який спосіб уникнути відповідальності", - додають у НАБУ.

Нагадаємо, 19 червня минулого року НАБУ затримало охоронця нардепа Розенблата із сумкою, де було $ 200 тисяч. Депутат назвав це "провокацією". На прес-конференції голова НАБУ Ситник заявив: "Подання на зняття недоторканності з Розенблата і Полякова готове". Також він зазначив, що НАБУ і САП оголосили про підозру 3 депутатам, 2 охоронцям нардепів і 1 помічникові в одержанні $ 300 тис. хабара.

11 липня Верховна Рада надала дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів Максима Полякова та Борислава Розенблата, які є фігурантами справи щодо отримання неправомірної вигоди за сприяння іноземній компанії у видобутку бурштину в Україні.

18 липня суд призначив Розенблату заставу в 7 млн грн, а також зобов'язав носити електронний браслет, здати закордонний паспорт, без дозволу не відлучатися з Києва та Житомира, не змінювати місця проживання без повідомлення правоохоронних органів, прибувати на виклики правоохоронних органів, утриматися від спілкування з іншими фігурантами справи.

Нардеп Максим Поляков підозрюється в отриманні за посередництва помічниці 7500 $ хабара за внесення змін до законодавства в інтересах бурштинового бізнесу. За рішенням суду, Поляков вніс 304 тис. грн застави, а також зобов'язаний здати закордонний паспорт і носити електронний браслет. Як відомо, Поляков не здав паспорт і відмовився носити браслет, у зв'язку з чим прокуратура порушує клопотання про стягнення застави на користь держави.

Крім того, підозрюваною у справі є помічниця депутата Тетяна Любонько. Вона вийшла із СІЗО під заставу в 160 тис. грн.

За інформацією НАБУ, загальна сума хабарів за зміни законів в інтересах бурштинового бізнесу становила 311 тис. доларів.

Максим Поляков звернувся до першого заступника Комітету з питань регламенту та організації діяльності Верховної Ради Павла Пинзеника із заявою, у якій повідомляє про "страшні результати досудового розслідування в кримінальному провадженні", у рамках якого 11 липня 2017 Верховна Рада дала згоду на притягнення його до кримінальної відповідальності . Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук відкрив справу проти детективів Національного антикорупційного бюро України за фальсифікацію у справі народного депутата Максима Полякова.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...