"Бути здоровим і красивим можна в будь-яку пору року": П'ять секретів листопадового раціону

Листопад – складний місяць і емоційно, і фізично. Різкий спад енергії, морок і туга, пік осінньої депресії, слабкий імунітет, постійний жор.

Щоб хоч якось підняти настрій, ми починаємо їсти солодке, борошняне, жирне, причому багато, - пише у своєму блозі дієтолог Тетяна Годард, передають Патріоти України.

"На листопад, за статистикою, припадає найбільший набір ваги ужителів Європи і Америки. Але на дієту сідати ні в якому разі не можна: і без того слабкий імунітет зовсім вийде з ладу і це буде дорого вам коштувати. Що ж робити? Та просто дружити з самим собою і своїм організмом, всіляко його підтримуючи.

1. Акцент на клітковині

У листопаді особливу увагу варто приділити складним вуглеводам і корисним жирам. Вуглеводи – головне джерело енергії, і їх дефіцит призводить до порушення обміну речовин. Зрозуміло, вуглеводи повинні бути «складні», які, на відміну від простих, засвоюються повільніше і не підвищують рівень цукру в крові. Тобто, в меню повинні бути цільні злаки (вівсянка, гречка, кіноа, чорний рис), а також свіжі овочі, фрукти і зелень. Всі ці продукти також містять клітковину, яка надзвичайно корисна для м'якого чищення кишечника і підтримки дружньої нам мікрофлори.

Не забувайте, що за імунітет відповідає кишечник, а це значить, що потрібно приділяти підвищену увагу стану шлунково-кишкового тракту. І клітковина для цього – інгредієнт номер один. До того ж більшість продуктів, багатих на клітковину, містять триптофан – амінокислоту, необхідну для вироблення «гормону щастя» серотоніну. Найбагатшими на триптофан рослинними продуктами є: салатне листя, зелень, різні види капусти, гарбуз, цитрусові, гречка, вівсянка.

І зерно або бобові можна пророщувати, тоді користь від їх вживання багаторазово збільшиться: буде набагато більше вітамінів і корисних речовин. Відповідно, насититися ви зможете зовсім невеликою порцією, що дозволить тримати вагу в нормі.

2. Їжте сезонні продукти

Одна з принципово важливих цілей моєї роботи – переконати вас, що бути здоровим, бадьорим і красивим дуже дешево. Для цього основу вашого меню повинні складати прості сезонні продукти, вирощені в Україні. По-перше, те, що зібрано в місцях нашого проживання, найбільш корисно для організму. По-друге, не використовуються консерванти, щоб привезти ці продукти здалеку. По-третє, зірвані щойно з дерев і кущів, вони максимально наповнені вітамінами і всілякими найціннішими елементами. По-четверте, ціни на сезонні продукти помірні.

Наприклад, зараз сезон гарбуза. Всього 100 грам її м'якоті – це третина денної норми заліза, 15% необхідного вітаміну Е і 70% добової норми вітаміну С. І це при тому, що в 100 грамах сирого продукту тільки 23 кілокалорії. Гарбуз – також одне з найкращих джерел бета-каротину, надзвичайно корисного для зору, зміцнення імунітету, загального здоров'я і краси. Клітковина і пектини, що містяться в гарбузі, надовго забезпечують відчуття ситості, нормалізють роботу шлунково-кишкового тракту, а також уповільнють процес засвоєння вуглеводів і жирів. Приємний бонус: поліпшення травлення і стану шкіри і волосся. Корисне і насіння гарбуза – для профілактики онкологічних захворювань і як цінне джерело кальцію, цинку, селену, ніацину, лінолевої кислоти, що зміцнює стінки артерій.

Регулярно їжте моркву, яка сприяє зростанню і розвитку клітин імунної системи, допомагає нейтралізувати токсини. Для того, щоб засвоїти всі морквяні корисності, її варто їсти з оливковою олією або йогуртом 4-5% жирності.

Зараз також сезон дайкона – солодкої соковитої редьки, в якій немає тієї гіркуватості, через яку більшість не любить редьку. В дайконі міститься клітковина, калій, кальцій і пектин. Вони нормалізують роботу шлунка, зміцнюють імунітет, вбивають бактерії. Дайкон прекрасно чистить кишечник, що робить цей корінь одним з найкращих продуктів для схуднення.

3. Корисні жири

Правильні жири, які входять до складу авокадо, рослинних олій, горіхів і жирної риби не тільки дозволяють зігрітися в холодну погоду, але й схуднути. По-перше, вони допомагають руйнувати найстійкіші жирові відкладення. Наукові дослідження підтверджують, що полі- і мононенасичені жирні кислоти підстьобують метаболізм, з їх участю їжа краще перетравлюється і з неї людина засвоює всі корисні речовини по максимуму. Крім того, при постійних дозованих надходженнях правильного жиру організм перестає концентруватися на створенні його запасів.

По-друге, правильні жири при малій кількості забезпечують насичення, що рятує від переїдання. Наприклад, з'ївши овочевий салат з йогуртом, ви швидко зголоднієте, а якщо замість йогурту заправите блюдо оливковою олією або будь-якою іншою рослинною олією, запасу енергії вистачить надовго. Те ж саме, якщо ви додасте в салат трохи волоських горіхів.

Ненасичені жирні кислоти принципово важливі для підтримагння здоров'я організму. Корисний жир відповідає за правильне функціонування всіх органів і систем, еластичність клітинних мембран, допомагає в засвоєнні їжі. Всі ненасичені жири прекрасні імуностимулятори, що в холоди особливо важливо.

Гарбузове насіння, мигдаль, волоські горіхи, кунжут багаті магнієм, який стимулює вироблення серотоніну і благотворно впливає на нервову систему.

4. Енергетичні коктейлі

Робіть вранці зелені коктейлі, поки зелень можна купити за доступними цінами: різні види зелені, половину яблука, столову ложку будь-яких висівок збиваєте в блендері з водою. Можна додати також ложку оливкової олії. Так ви прекрасно почистите кишечник, наситите організм корисними речовинами, зміцните імунітет, запасетесь потужним запасом енергії. Такий коктейль плюс фрукти – ідеальний варіант сніданку. А можна зелень змішувати з проростками злаків, якщо вам вони не подобаються в чистому вигляді. Так коктейль стане ще кориснішим, більш насиченим великою кількістю мікро- і макроелементів.

Прекрасно підходять для зміцнення імунітету, знищення вірусів і підвищення тонусу имбирно-лимонні коктейлі. Але їх можна тільки тим, у кого немає проблем зі шлунково-кишковим трактом. Рецепт: 30 грамів свіжого кореня імбиру нарізаєте на шматочки і подрібнюєте з невеликою кількістю води в блендері. Окремо видавлюєте фреш половини лимона, додаєте в нього склянку теплої води і імбирний мікс. Можна зробити суміш різних видів цитрусових смузі з імбиром. Якщо використовуєте апельсини, грейпфрути, то не у вигляді фрешу, як у випадку з лимоном, а саме смузі (тобто, подрібнює цілий фрукт в блендері з невеликою кількістю води), щоб зберегти цінну клітковину. Багаті вітаміном С лимон, апельсин, лайм, мандарини знищують хвороботворні бактерії, дозволяючи нашому організму з легкістю пережити сезон застуд та інфекцій. Крім того, цитрусові – прекрасні природні антидепресанти.

5. Природні антибіотики

У листопаді ще є обліпиха – чудова ягода, в якій містяться практично всі існуючі в природі вітаміни, мікро і макроелементи. Це природний антибіотик, що має протизапальні і антибактерицидні властивості. Обліпиха надзвичайно корисна при простудних і вірусних захворюваннях, як відмінний імуностимулятор. Найкраще її вживати свіжою, в складі коктейлів: разом із зеленню, фруктами, імбиром.

Найвідоміші природні антибіотики – сирі цибуля і часник. Вони не тільки швидко вбивають віруси, а й знижують рівень холестерину в крові, нормалізують цукор в організмі. Різкий смак і запах часнику і цибулі забезпечують ефірні масла і фітонциди, що містяться в їх складі. Саме фітонциди стрімко знищують віруси. Щоб швидко позбутися від запаху часнику чи цибулі, досить пожувати листочки свіжої м'яти або з'їсти яблуко.

Мають протизапальний ефект, допомагають підвищити імунітет також прянощі: куркума, кориця, орегано, зелень петрушки і кропу, корінь селери. До того ж вони прекрасно тонізують, підвищують рівень енергії і надають стравам особливого смаку.

Як бачите, бути здоровим і красивим можна в будь-яку пору року, причому зовсім недорого. А якщо ви додасте до правильної їжі 2 літри чистої води на день, регулярну фізичну активність, здатність цінувати те хороше, що у вас є, то ніякі природні або життєві катаклізми будуть не страшні."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...