"Був і водієм, і охоронцем, та де тільки не був...": Танкіст знайшов покликання в реборнінгу

Реборн - лялька, виконана у вигляді малюка настільки натуралістично, що з першого погляду приймаєш її за справжню дитину.

Ляльок цих часто роблять жінки - в світі всього двоє чоловіків-реборністів: один італієць, другий - наш, Сергій Бондар з Чернігівської області, передають Патріоти України з посиланням на "КП в Україні".

Професійно ляльковим справою він зайнявся рік тому. Каже, в житті не міг подумати, що стане майстром такого незвичайного напрямку. Але зараз сторінка у Фейсбуці танкіста завалена питаннями, як замовити і купити його ляльку

"До мобілізації я був шевцем. Потім війна, госпіталь, реабілітація. Не міг себе знайти, після АТО був і водієм, і охоронцем, та де тільки не був, мені нічого не підходило, - з сумом згадує Сергій. - Потім я познайомився з майстром-реборністом Варварою Лютик, їй потрібен був помічник для прошивки волосся лялькам. У мене вийшло, Варвара запропонувала мене навчити".
Першу ляльку Сергій продав через інтернет колекціонерові, каже, що по-справжньому відчув задоволення від роботи, коли почав робити фігурки під замовлення. "Я зараз підготував ляльку, яка поїде до маленької дівчинки Лії в Сінгапур! Просто виготовити іграшку - це одне, а ось коли починаєш спілкуватися з замовником, дізнаватися, для кого робиш, - набагато приємніше. Відчуваю таке натхнення, що в далекій країні на іншому кінці світу моя іграшка подарує щастя дитині", - посміхається майстер.
На виготовлення однієї ляльки у Сергія може піти і кілька днів, і тиждень: майстер наносить до 40 шарів фарби на тільце, кожну волосинку прошиває окремо. Причому підходити до роботи з поганим настроєм не можна - нічого не вийде. А ще всі шари фарби потрібно наносити при світлі дня - при штучному освітленні відтінок вийде неправильний, і вся реалістичність пропаде. "Не завжди виходить точно виконати замовлення. Сідаєш промальовувати деталі, а виходить не те, що планував, немов ця дитинка сам формується в моїх руках і народжується", - сміється Бондар.
Ціни на свої ляльки Сергій ставить дуже демократичні, каже, все залежить від того, за скільки купить заготовки, а свою роботу оцінює скромно. "Якщо ставити ті ціни, які стоять у інших реборністів, то це буде несправедливо по відношенню до покупця. Я не можу людям ось так сказати, що лялька коштує 20 тисяч гривень: хочете - беріть, хочете - ні. Я навіть підбираю варіанти, щоб людині дешевше вийшло, пропоную матеріал поадекватніше", - пояснює майстер.
Захоплення танкіста стало вже сімейною справою: дружина допомагає фарбувати волосся, підбирає речі "новонародженим", наряджає, а діти пари допомагають фотографувати батькових "малюків". Сергій зізнається: робити ляльок-немовлят для чоловіка анітрохи не дивно. "Я вважаю, що це як художня робота, тому що ідентичних ляльок не буває, кожна унікальна", - каже ветеран АТО.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...