"Битва за Європу триває. Гаряча і кривава у нас. Холодна і цинічна у них": Дипломат дав прогноз тривалої битви Кремля із Заходом

Президент Росії Володимир Путін щиро вірить, що Україна і РФ є "єдиним народом", через що Кремль стане великим викликом для країн Заходу на найближчі роки.

Олександр Щерба

Про це Надзвичайний і Повноважний Посол України в Австрії Олександр Щерба висловився в статті на "Дзеркалі Тижня", передають Патріоти України.

Відзначається, що Росія стане для ЄС більшим викликом, ніж фінансові обвали і криза біженців, - Кремль буде підтискувати Європу під себе, і головним призом протистояння стане Україна, де битва вже йде повним ходом.

З точки зору Путіна, революція в Україні є і революцією проти нього, що і стало причиною тиску. "Якщо дотисне, то замість другої Польщі в Європі з'явиться друге Гаїті. На десятиліття вперед континент буде дестабілізований. Придушуючи Україну (а її доведеться придушувати щодня), Росія ще більше радикалізується, а ЄС остаточно перетвориться на "закритий клуб". Закритий і в сенсі припинення європейського розширення, і в сенсі занепаду європейської ідеї як трансформаційного фактора, і в сенсі необхідності постійно бути напоготові перед нестабільним, важким, диким Сходом", - йдеться в статті.

Дипломат вважає, що при такому сценарії в Україні перестане рости демократія і почне рости диктатура: "Похмурий сюжет братів Стругацьких переросте в антиутопію сестер Вачовскі. І ось тут уже дотримуватися грані між холодною та гарячою війною стане навіть важче, ніж за часів Берлінської стіни. Будемо сподіватися, що у Європи вистачить мудрості прорахувати цей сценарій і кроки, які до нього ведуть. Наприклад, побудову газопроводу Нордстрім-2".

Щерба підкреслив, що отруєннями, втручанням у вибори, ігноруванням державних кордонів, пропагандою Росія "розпалює вогонь під конфоркою", промацуючи Європу і сподіваючись, що ЄС "звариться", сам того не помітивши: "Було б шкода, якби благородний європейський порив завершився так безславно. Для України це було б зовсім погано. Однак і для ЄС прорив Путіна в Україну був би знаком вихолощення європейського проекту".

"ЄС по праву вважає себе механізмом позитивної трансформації політичного простору, покликаним перетворювати ворогів в друзів. Він за своєю природою не шукає ні ворогів, ні рецептів співіснування з ворогами. У цьому була його сила. Зараз це може бути слабкістю. Бо Росія, схоже, твердо налаштована на тривале протистояння", - зауважив дипломат.

"Дилема України - та ж, що і у Європейського Союзу, але більш гостра: як уживатися з сусідом-параноїком, уникаючи вічної війни? Від чого можна відмовитися заради миру, а від чого не можна відмовлятися ні за яких обставин? Коротше кажучи: як жити з Росією? Це - українське і європейське питання, на яке немає виграшних відповідей. Наш "вибір Софі". Будь-яка чесна відповідь має на увазі політичну Голгофу, нечесна - швидше за все, перемогу Росії, а відсутність відповіді означатиме, що Україна і надалі втрачатиме на цій війні своїх кращих людей, а Європа - свій драйв і авторитет. Так що в кінцевому підсумку це дилема навіть не політичного розрахунку, а моральна, етична", - продовжив посол.

"Битва за Європу триває. Гаряча і кривава у нас. Холодна і цинічна у них. Хтось повинен перемогти. Навряд чи буде нічия", - резюмував Щерба.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...