Часник не врятує: Супрун розповіла, як не підхопити неприємну хворобу і як лікуватися

В.о. голови МОЗ Уляна Супрун розповіла про правила гігієни, а також помилках при лікуванні гельмінтів.

Скреготіння зубами, яке в народі було прийнято вважати одним з ознак глистів, виявилося міфом. Про це Супрун написала у своєму Facebook, передають Патріоти України.
"Почався сезон свіжих овочів і фруктів, прогулянок на природі та ігор з домашніми улюбленцями. Це підвищує небезпеку заразитися гельмінтами (більш відомі нам як глисти) і одночасно збільшує ризик зустріти непідтверджені доказовою медициною ради профілактики. Починаючи від вживання часнику та гарбузового насіння і закінчуючи проносними засобами і промиванням кишківника і навіть сильних антибіотиків", - написала Супрун.
За її словами, однією з найпоширеніших причин зараження глистами є споживання не доготовленного м'яса тварини, в організмі якої вони паразитують. "Також заразитися можна, якщо випити забруднену воду, з'їсти разом з продуктами частки бруду або грунту, заражених яйцями гельмінтів і в цілому через недотримання основних правил санітарії та особистої гігієни. Якщо таке станеться, то основними симптомами буде не скреготіння зубами (бо це міф), а біль в животі, діарея, нудота, здуття живота, постійна втома, проблеми зі сном, зниженням або посиленням апетиту або невмотивована втрата ваги", - зазначила вона.
Супрун додала, що рідше можуть розвиватися такі симптоми, як підвищення температури і сухий кашель. У деяких людей гельмінти можуть паразитувати в організмі протягом декількох років без прояву симптомів. "Однак якщо ви спостерігаєте подібні неприємності, не поспішайте бігти в аптеку за антигельмінтними засобами. Як правило, це досить серйозні кошти, які можна застосовувати без призначення лікаря. ВООЗ їх рекомендує для профілактики тільки в тих країнах, де є високий ризик зараження. Україна до них не відноситься, тому прийом препаратів рекомендується проводити тільки після того, як аналізи підтвердять наявність гельмінтів", - зазначила вона.
За словами Супрун, основним правилом профілактики глистів є регулярне миття рук теплою водою з милом. Це потрібно робити після туалету, контакту з тваринами, а також перед приготуванням і вживанням їжі. "Також дуже важливо дотримуватися правил безпеки харчування, наприклад, не вживати сирими рибу і м'ясо, зберігати їх окремо від готових продуктів і при відповідних температурних умовах, ретельно мити овочі і фрукти. У разі виявлення гельмінтів потрібно дотримуватись рекомендацій лікаря, які він надасть на основі ваших симптомів і результатів аналізів. і не забувати про основні правила гігієни", - резюмувала Супрун.
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...